Investeren in bedrijven via crowdfunding kan goede rendementen opleveren.

Het groeiende aanbod van projecten vraagt echter ook om een kritische blik. “Door uw geld op de juiste manier én in de juiste projecten te investeren, kunt u met een gerust hart deelnemen”, zegt Christiana Vader, Investor Relations bij Funding Circle Nederland.

In deze drie stappen minimaliseert u de risico’s en investeert u op een verantwoorde manier.

1. Kies het juiste platform

Het grote aanbod van projecten vraagt om een goede voorselectie. Dat begint bij het kiezen van het juiste crowdfundingplatform. Er zijn een aantal zaken waar u op kunt letten. Zo kunt u nagaan of het platform geregistreerd staat bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM), die toezicht houdt op de financiële markten. Alle platforms die een vergunning of ontheffing hebben verkregen voor hun diensten zijn te vinden in het crowdfundingregister.

Ook kunt u controleren of het crowdfundingplatform beschikt over een zogenoemde Stichting Derdengelden, die de geldstromen van de investeerders onafhankelijk beheert. De stichting zorgt ervoor dat het betalingsverkeer onafhankelijk blijft van de financiële middelen van het crowdfundingplatform.

“De Stichting Derdengelden van Funding Circle zorgt er bijvoorbeeld voor dat aflossingen en rente te allen tijde geïncasseerd en uitbetaald worden”, licht Vader toe. “De duizenden particulieren die in Nederland al via ons platform investeerden hebben zo de zekerheid dat hun geld goed beheerd wordt.”

Een goed platform helpt de investeerder bovendien met kiezen, door zelf het aanbod te controleren en door transparant te zijn over de risico’s. Alle kredietprojecten van Funding Circle ondergaan zodoende een uitgebreide controle, uitgevoerd door een team van experts. Ook zijn de projecten door risicoanalisten helder geclassificeerd op mogelijke risico’s.

Lees ook op Business Insider

Funding Circle

Overzicht kredietklassen

Lees meer over aantrekkelijke investeringsmogelijkheden bij Funding Circle

2. Investeer een redelijk bedrag

Het is belangrijk om stil te staan bij de vraag hoeveel u wilt en kunt investeren. De AFM adviseert om niet meer dan 10 procent van het vrij belegbaar vermogen te investeren in crowdfunding. Om te garanderen dat u over de nodige kennis beschikt werd in 2016 bovendien de investeerderstoets geïntroduceerd voor investeringen van meer dan 500 euro.

Bij Funding Circle kunt u al investeren vanaf 100 euro, wordt dat meer dan 500 euro dan worden uw ervaringen met crowdfunding kort in kaart gebracht. Bij 5.000 euro krijgt u een vervolgtoets. Een particulier kan via Funding Circle maximaal 5.000 euro per project investeren en maximaal 80.000 euro in totaal. Voor zakelijke investeerders geldt overigens geen plafond.

3. Spreid uw investering over risicoklassen en sectoren

Om de risico’s van investeren in crowdfundingprojecten te beperken raadt Funding Circle ook aan om uw investeringen zoveel mogelijk te spreiden. Dat kan zowel over verschillende risicoklassen en looptijden van leningen als over diverse sectoren.

Spreiden is de manier om ervoor te zorgen dat u de risico’s beperkt. Kiest u er bijvoorbeeld voor om een groot bedrag te investeren in één bedrijf, dan heeft het in gebreke stellen van dit bedrijf meer effect op uw algehele terugbetaling dan wanneer u hetzelfde bedrag heeft verspreid over bijvoorbeeld vijfentwintig projecten. “Funding Circle kent diverse particuliere investeerders die hun investeringen spreiden over meer dan 100 projecten, verdeeld over de 6 risicoklassen. Het toekomstig bruto rendement ligt hierbij rond de 8 procent”, aldus Vader.

Bij Funding Circle is het mogelijk om te spreiden over leningen met zes verschillende looptijden en kredietklassen die lopen van A+ tot en met E. U kunt bovendien kiezen uit veel verschillende projecten. De bedrijven op het platform zijn actief in 21 sectoren, van horeca tot industrie.

Zelf investeren in het MKB kan al vanaf € 100 euro. Zo makkelijk is het >>>