Credit Suisse betaalt dit jaar gewoon bonussen uit aan zijn personeel. Dat schrijft het bestuur van de door branchegenoot UBS noodgedwongen overgenomen Zwitserse bank maandag in een memo aan alle medewerkers. Veel personeelsleden krijgen later deze maand een jaarlijkse bonus. Maar ook prestatiebonussen zullen dit jaar gewoon betaald worden, aldus de in problemen geraakte bank.

Credit Suisse zegt zich aan alle geldende afspraken over lonen te zullen houden. Daarbij maakt de bank wel een voorbehoud. De Zwitserse overheid kan nog ingrijpen bij de prestatiebonussen.

De overname van Credit Suisse wordt naar verwachting pas tegen het einde van het jaar afgerond. Tot die tijd zal Credit Suisse zo veel mogelijk doorwerken alsof het ‘business as usual’ is, staat in de memo.

De instelling van het management van Credit Suisse is zacht gezegd opmerkelijk te noemen. Door een reeks schandalen is de beurskoers van Credit Suisse in de afgelopen 5 jaar met meer dan 80 procent gedaald.

Miljarden overheidssteun voor Credit Suisse

Afgelopen week moest de Zwitserse centrale bank bijspringen met noodkredieten ter waarde van ongeveer 50 miljard euro om de bank te steunen. Dat komt de facto neer op een vorm van staatssteun.

En als klap op de vuurpijl werd Credit Suisse afgelopen zondag voor een bedrag van ongeveer 2 miljard euro verkocht aan branchegenoot UBS. Dat komt neer op ongeveer een kwart van de marktwaarde van vóór het weekend.

Aandeelhouders van Credit Suisse hebben dus weinig redenen om blij te zijn met het management van Credit Suisse. Ook vanuit het oogpunt van de publieke perceptie rond de Zwitserse bank lijkt dit niet het ideale pr-moment om te beginnen over het veiligstellen van bonussen voor het personeel.

De overname van Credit Suisse door UBS luidt waarschijnlijk sowieso een grote banenreductie in bij beide banken. Door het samengaan van de Zwitserse concerns ontstaan er namelijk veel dubbele functies. UBS-topman Ralph Hamers zal dus flink moeten gaan reorganiseren bij de fusiebank.

LEES OOK: Zwitserse grootbank UBS koopt wankele branchegenoot Credit Suisse: werk aan de winkel voor Ralph Hamers