• Vanaf maandag is het niet langer verplicht een mondkapje te dragen op vliegvelden en in het vliegtuig.
  • De Europese gezondheidsorganisatie ECDC en de Europese luchtvaartautoriteit EASA hebben woensdag bekend gemaakt dat de regel vanaf maandag komt te vervallen.
  • De EU heeft dit besluit genomen omdat Europa een hoge vaccinatiegraad heeft en het aantal nieuwe casussen op het laagste niveau sinds vorig jaar herfst is.
  • Lees ook: Tekort aan bagagepersoneel op Schiphol kan deze zomer leiden tot reischaos

De Europese Unie schrapt het advies om op luchthavens en in het vliegtuig verplicht een mondkapje te dragen, nu het aantal Covid-gevallen in Europa blijft dalen. 

Vanaf maandag zal het niet langer verplicht zijn voor passagiers om een maskers te dragen tijdens hun reis. Dat melden het Europese gezondheidsinstituut ECDC en de Europese luchtvaartautoriteit EASA woensdag in een verklaring.  

Volgens de twee partijen past de versoepeling in de algemene trend van het opheffen van restricties door Europese landen en is het grootste deel van de Europeanen ingeënt of genezen van Covid-19, waardoor het dragen van een mondkapje geen meerwaarde meer heeft.

“Voor passagiers en vliegtuigpersoneel is dit een grote stap voorwaarts in de normalisering van het luchtverkeer”, zegt directeur Patrick Ky van het EASA in een verklaring. Hij voegt daar aan toe dat passagiers zich nog wel “verantwoordelijk moeten gedragen en de keuzes van anderen om hen heen moeten respecteren.”

"Een passagier die veel hoest en niest, moet sterk overwegen een gezichtsmasker te dragen, ter geruststelling van de mensen die in de buurt zitten", schrijft de EASA voorman.   

Behalve in Noord-Macedonië en Andorra is het aantal besmettingen met het coronavirus in de meeste Europese landen de afgelopen twee weken gedaald, zo meldt persbureau Reuters

Sinds de piek eind januari is het aantal Covid-gevallen op het continent gestaag afgenomen - afgezien van een lichte opleving medio maart. Het aantal geregistreerde besmettingen staat op het laagste gemiddelde sinds afgelopen herfst. 

De versoepelingen voor de luchtvaart in de Europese Unie komen enkele weken nadat soortgelijke regels in de VS werden geschrapt door een federale rechter in Florida. 

LEES OOK: Reismaatschappij Corondon zoekt groei buiten Schiphol in Maastricht en Brussel