Afgelopen mei beval president Joe Biden Amerikaanse inlichtingendiensten om binnen 90 dagen een rapport op te stellen over de herkomst van het coronavirus.

Het geheime rapport dat op dinsdag aan Biden overhandigd werd, bood geen uitsluitsel, meldt The Washington Post.

Experts verwachten dat het nog jaren duurt, voordat we weten waar het virus vandaan is gekomen.

Na drie maanden onderzoek weten Amerikaanse inlichtingendiensten nog steeds niet wat de exacte herkomst is van het coronavirus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt, meldt The Washington Post.

Afgelopen mei gaf president Joe Biden Amerikaanse inlichtingendiensten een deadline van 90 dagen om met een rapport te komen over de herkomst van het coronavirus. Afgelopen dinsdag kreeg Biden het rapport aangeboden, maar daarin wordt geen definitieve uitspraak gedaan over de herkomst van het virus.

Het nog geheime rapport geeft aan dat het virus mogelijk van dieren op mensen is overgesprongen, maar het zou ook ontsnapt kunnen zijn uit een laboratorium in China. Het gebrek aan harde conclusies komt volgens de onderzoekers deels door de beperkte informatieverstrekking van de Chinese overheid.

“Het was een diepgaand onderzoek, maar je kunt maar zo diep gaan als de situatie toelaat,” vertelt een onderzoeker aan The Wall Street Journal. “Als China geen toegang geeft tot bepaalde data, gaan we er nooit achter komen.”

Afgelopen februari deed de Wereldgezondheidsorganisatie onderzoek in Wuhan. De conclusie was dat het virus hoogstwaarschijnlijk ontstaan is door overdracht van dier naar mens. Maar ook het team van WHO-onderzoekers, waar de Nederlandse viroloog Marion Koopmans deel van uitmaakte, kon een ontsnapping uit een lab niet helemaal uitsluiten.

Voormalig president Donald Trump en andere hooggeplaatste politici in de VS waren fervent voorstander van de theorie dat het virus afkomstig is uit het Wuhan Institute of Virology. De hypothese van een virus dat in een laboratorium is ontstaan, werd onder meer gevoed door berichten dat in november 2019 drie medewerkers van het lab in Wuhan met corona-achtige symptomen zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Experts leggen aan The Washington Post uit dat drie maanden niet genoeg is om de herkomst van het virus te vinden. Het kan volgens hen jaren duren. “We kunnen dit hoofdstuk nog lang niet afsluiten, we moeten er juist meer energie in steken”, aldus David Relman, een microbioloog aan de universiteit van Stanford.

LEES OOK: IJsland laat zien wat een hoge vaccinatiegraad doet: nog steeds besmettingen door de Delta-variant, maar weinig mensen in het ziekenhuis