• De ontwikkelingen in IJsland laten zien dat vaccins tegen het coronavirus effectief kunnen zijn, zegt een Amerikaanse expert op het gebied van infectieziekten.
  • IJsland heeft een zeer hoge vaccinatiegraad.
  • Nieuwe besmettingen komen vaker voor bij volledig gevaccineerden, maar er belanden relatief weinig COVID-patiënten in het ziekenhuis.

IJsland laat zien hoe de ontwikkeling van de coronapandemie kan verlopen bij een hoge vaccinatiegraad in een land. 

Het percentage volledig gevaccineerden ligt in IJsland op bijna 75 procent, volgens de site Our World in Data, een database van de universiteit van Oxford die gegevens per land bijhoudt. Hiermee is IJsland de nummer twee in de wereld na Malta (92 procent van de volwassenen volledig gevaccineerd).

Nederland zit per half augustus op een percentage van bijna 60 procent volledig gevaccineerden. Dat is vergelijkbaar met het Verenigd Koninkrijk en iets lager dan België (66 procent volledig gevaccineerd). De Verenigde Staten zitten op een percentage van iets meer dan 50 procent volledig gevaccineerden.

Sinds medio juli vertoont het aantal gerapporteerde besmettingen in IJsland weer een stijgende lijn, met aantallen van 80 tot 100 nieuwe besmettingen per dag. Het gros daarvan betreft de Delta-variant van het coronavirus en de meerderheid van nieuwe besmettingen komt voor bij mensen die volledig gevaccineerd zijn, volgens statistische rapportages uit IJsland.

Tegelijk gaat het in de grote meerderheid van de gevallen om milde besmettingen met COVID-19. Begin deze week lagen er 30 COVID-patiënten in het ziekenhuis in IJsland, waarvan 6 op de intensive care. Sinds 25 mei heeft IJsland geen nieuwe doden als gevolg van het coronavirus, blijkt uit data van de overheid en de database Our World in Data van de universiteit van Oxford.

Bij hoge vaccinatiegraad: nog wel COVID-besmetting, maar weinig ernstige gevallen

Hoogleraar Carlos del Rio van Amerikaanse Emory University School of Medicine, een expert op het gebied van infectieziekten, zei afgelopen weekend op Twitter dat "IJsland bewijst dat vaccins werken".

Epidemioloog Brandon Guthrie, werkzaam bij The University of Washington, geeft tegenover The Washington Post aan dat een combinatie van "stijgende besmettingen en weinig ernstige gevallen en doden" zeker gezien kan worden als een "gedeeltelijke overwinning".

De meeste volwassenen in IJsland zijn gevaccineerd met het coronavaccin van Pfizer/Biontech, dat een geschatte effectiviteit heeft van 88 procent tegen symptomatische gevallen van de Delta-variant van COVID-19 bij volledig gevaccineerden die twee prikken hebben gehad.

Naast Pfizer heeft IJsland ook gebruik gemaakt van de vaccins van Moderna, AstraZeneca en Janssen.

Hoewel IJsland een hoge vaccinatiegraad kent, heeft de overheid besloten om de coronamaatregelen in het land in ieder geval tot 27 augustus te handhaven. In IJsland geldt dat er maximaal 200 personen op bijeenkomsten mogen zijn en dat je 1,5 meter afstand moet houden. Mondkapjes worden op drukke plekken aanbevolen en de horeca moet om 11 uur 's avonds sluiten.

LEES OOK: Britse werkgevers mogen niet-gevaccineerde sollicitanten niet afwijzen als ze vegan zijn – daar maken sommige anti-vaxxers dankbaar gebruik van