• De Belgische tak van cosmeticaketen The Body Shop is failliet verklaard.
  • Eerder bleek al dat The Body Shop in financiële problemen verkeert. De website is uit de lucht en in het Verenigd Koninkrijk sluit de keten meer dan de helft van zijn
  • Vooralsnog zijn de 27 vestigingen met 150 werknemers in Nederland open. Wereldwijd telt The Bodyshop 3.000 winkels.
  • Lees ook: Nederlandse detailhandel onder druk: meer faillissementen in 2024, verwacht ING

Cosmeticaketen The Body Shop in België is failliet verklaard. Een melding in het Centraal Insolventieregister bevestigt berichtgeving hierover door RTL Nieuws. Ongeveer twintig Belgische vestigingen worden hierdoor geraakt.

De winkelketen die duurzame verzorgingsproducten en cosmetica verkoopt verkeert in financiële problemen. Vorige week kondigde het bedrijf aan bijna de helft van zijn 198 winkels in het Verenigd Koninkrijk te sluiten, na faillissementsaanvragen in het VK en Duitsland.

Zaterdag werd bekend dat de Britse kledingverkoper Next de bewindvoerders van de noodlijdende Britse tak van The Body Shop heeft benaderd voor een mogelijke deal om een deel van de cosmeticaketen over te nemen.

Webshop van The Body Shop uit de lucht

De 27 Nederlandse vestigingen zijn vooralsnog open, maar de webshop, ook die in Nederland, is uit de lucht.

In totaal heeft The Body Shop ongeveer 3000 winkels in meer dan zeventig landen. Het bedrijf heeft ongeveer 10.000 mensen in dienst en nog eens 12.000 via franchises. In Nederland heeft het bedrijf zo'n 150 werknemers.

"The Body Shop heeft onder de vorige eigenaren te kampen gehad met een lange periode van financiële uitdagingen, die samenvielen met een moeilijk handelsklimaat voor de detailhandel in het algemeen", stelden de curatoren van de Britse tak eerder in een verklaring.

De curator van de Belgische tak was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.

The Body Shop is ingesprongen op duurzame verzorgings- en cosmeticaproducten voordat het een trend werd. Het begon in 1976 met de verkoop van zeep en shampoos van natuurlijke ingrediënten door onderwijzeres Anita Roddick, die in 2007 overleed.

In 1984 bracht Roddick het bedrijf naar de beurs waarna het bedrijf groeide als kool, ook internationaal. De eerste vestiging in Nederland werd in 1982 in Leiden geopend.

Lees ook: Nederlandse detailhandel onder druk: meer faillissementen in 2024, verwacht ING