Damen Shipyards mag openheid van zaken geven. De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft vrijdag een inval gedaan bij de scheepsbouwer in Gorinchem. Dat bevestigde een woordvoerder van Damen maandag, na berichtgeving door de website van zakenblad Quote.

Het gaat het om een onderzoek naar buitenlands corruptie. De zegsman van Damen herkende zich niet in het beeld dat wordt geschetst en weigerde verder commentaar. Volgens Quote wordt het bedrijf in ieder geval verdacht van het betalen van steekpenningen.

Een woordvoerster van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie verklaarde dat er een inval is gedaan bij een bedrijfspand in Gorinchem, waarbij administratie is meegenomen.

Nederlandse specialist luxe jachten

Damen Shipyard is een internationale scheepsbouwer met wereldwijd circa 9000 werknemers. Het bedrijf is actief in 34 landen. Damen is goed voor een omzet van circa 2 miljard euro per jaar. Per jaar levert het bedrijf onder meer 120 tot 160 schepen.

De inval komt op een ongelukkig moment. Vandaag werd bekend dat het grootste schip van de marine op 24 april officieel in dienst wordt genomen in het bijzijn van minister van Defensie. Daarbij kreeg eigenaar Kommer-Damen donderdag een erepenning van de gemeente Gorinchem.

LEES OOK: Superjacht-eigenaren willen maar één ding: pronken…met een miljoenen verslindende kostenpost