• Door alle reisbeperkingen als gevolg van de uitbraak van het coronavirus is het wereldwijde toerisme ingestort.
  • Landen die voor hun economie sterk afhankelijk zijn van toerisme zijn op zoek naar manieren om weer toeristen te trekken.
  • Een lijst van de Wereldbank van landen die het sterkst afhankelijk zijn van toerisme wordt aangevoerd door de Maldiven.

De reiswereld is zwaar getroffen door de pandemie van het coronavirus, die vrijwel alle landen ter wereld heeft bereikt en heeft geleid tot strenge lockdowns en het sluiten van grenzen.

Nu sommige landen de uitbraak onder controle beginnen te krijgen, zijn toeristische topbestemmingen manieren aan het bedenken om weer toeristen te trekken door hen een veilige vakantie te verzekeren.

Maar hoe ze zich ook inspannen, er zijn nog altijd forse reisbeperkingen van kracht. Ook leeft er nog veel angst bij de reizigers zelf en hebben ze vanwege de wereldwijde economische crisis minder geld in hun portemonnee om op vakantie te gaan.

Dit is een selectie van landen en gebieden die uitgedrukt in het percentage van het bruto binnenlands product (bbp) het sterkst afhankelijk zijn van toerisme. De cijfers zijn van de Wereldbank en verwerkt door Quartz.


Maldiven

Foto: Flickr/Mac Qin

De Maldiven zijn een kleine eilandengroep in de Indische Oceaan die voor 38,92% van zijn bbp afhankelijk zijn van toerisme.

De regering wil vanaf juli weer toeristen gaan ontvangen en heeft afgezien van plannen om toeristen extra geld te vragen voor visa en coronatests.


Britse Maagdeneilanden

Foto: Getty Images

Deze Britse eilandengroep in het Caraïbisch gebied haalt 32,96% van zijn bbp uit het toerisme en deed op 19 maart alle grenzen dicht.

De Britse Maagdeneilanden willen gefaseerd weer opengaan, te beginnen met de terugkeer van de eigen burgers die na aankomst 14 dagen in quarantaine moeten.


Macao

Foto: Chris McGrath/Getty Images

De speciale administratieve regio van China was een van de eerste steden buiten Wuhan waar het coronavirus opdook. Hoewel er sindsdien maar weinig gevallen zijn vastgesteld, is het grotendeels op de vele casino’s drijvende toerisme vrijwel volledig plat komen te liggen. 

Macao is voor 28,05% van zijn bbp afhankelijk van toerisme en gaat mogelijk een reisbubbel instellen met nabijgelegen regio’s als Hongkong.


Aruba

Foto: Shutterstock/byvalet

Aruba is voor 27,64% van zijn bbp afhankelijk van toerisme en behoort tot het Koninkrijk der Nederlanden.

Op Aruba zijn sinds de uitbraak van het coronavirus 101 gevallen vastgesteld, maar in juni geen enkel geval meer.

Het eiland wil op 1 juli de grenzen weer openen voor Europa, Canada en de meeste andere Caribische landen in de regio en op 10 juli voor de Verenigde Staten.

Aruba verwacht dit jaar in juli slechts 20 procent van het aantal toeristen te ontvangen ten opzichte van juli 2019.


Seychellen

De uit meer dan 115 eilanden bestaande Seychellen in de Indische Oceaan haalt 25,74% van zijn bbp uit toerisme.

De eilandengroep laat sinds 1 juni weer toeristen toe uit goedkeurde landen die een negatieve coronatest kunnen overleggen. De Seychellen hebben tot het eind van 2021 wel alle cruiseschepen verboden.


Bahama’s

Foto: Source: Shutterstock

De Bahama’s hebben het nationaal luchtverkeer tussen de verschillende eilanden weer hervat en laten vanaf 1 juli ook weer internationale vluchten toe.

Buitenlandse boten, jachten en privévluchten waren vanaf 15 juni weer welkom. Reizigers worden wel getest en moeten zich aan alle social distance-maatregelen houden.

De eilandengroep haalt 19,23% van zijn inkomen uit toerisme.


Kaapverdië

Foto: Shutterstock

Deze in de Atlantische Oceaan gelegen eilandengroep haalt 17,66% van zijn bbp uit toerisme.

Het aantal coronagevallen is onder de 800 gebleven en vanaf 30 juni worden er weer vluchten toegestaan tussen eilanden.

Belize

Foto: Getty

Toeristen zorgen voor 14,95% van het inkomen van dit Centraal-Amerikaanse land.

Er zijn 22 coronagevallen vastgesteld, het internationale vliegveld is gesloten en cruiseschepen zijn voorlopig niet welkom.

De luchthaven gaat mogelijk op 1 juli weer open.


Fiji

Foto: Boeing

Dit land in het zuidelijke gedeelte van de Grote Oceaan haalt 14,09% van zijn bbp uit toerisme.

Er zijn minder dan 20 coronagevallen vastgesteld en sinds 5 juni is er geen enkele actieve besmetting meer.

De grenzen zijn sinds 25 maart gesloten en de eigen burgers kunnen alleen terugkeren met officiële repatriëringsvluchten.

De toeristensector spreekt van “catastrofale gevolgen“.


Malta

Foto: fokke baarssen/Shutterstock

Dit Europese eiland heeft meer dan 600 coronabesmettingen vastgesteld en is voor 14,08% van zijn bbp afhankelijk van toerisme.

De internationale luchthaven gaat op 1 juli weer open voor bezoekers uit een beperkt aantal landen, waaronder Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Noorwegen, Denemarken, Hongarije, Griekenland, Finland, Ierland, Tsjechië en delen van Spanje en Italië.

De beperkingen voor andere landen, waaronder Nederland, worden naar verwachting op 15 juli opgeheven.


Cambodja

Foto: Intarapong / Shutterstock

Het Aziatische land is voor 13,72% van zijn bbp afhankelijk van toeristen.

Er zijn slechts 129 coronagevallen vastgesteld en Cambodja heeft eind mei zijn grenzen weer geopend voor toeristen.

Toeristen moeten een borgsom van 3.000 dollar betalen om de zorgkosten te kunnen dekken voor het geval ze ziek worden.

Het grootste deel van dat bedrag wordt teruggeven als er geen gebruik van gemaakt is.


Montenegro

Foto: Olena Z/Shutterstock

Dit Balkanland haalt 11,67% van zijn inkomsten uit toerisme.

Er zijn in totaal iets meer dan 300 coronabesmettingen vastgesteld. Montenegro voert nu een reclamecampagne door te stellen dat het het eerste coronavrije land van Europa is.

Het laat weer toeristen toe uit een select aantal landen.


Kroatië

Foto: Gaspar Janos/Shutterstock

Dit Europese land haalt 11% van zijn bbp uit toerisme. Er worden weer toeristen toegelaten uit de EU en tien andere landen, die zich wel aan de coronamaatregelen moeten houden.


Jamaica

Foto: Tim Graham Photo Library via Getty Images

Dit Caribische land heeft meer dan 600 coronagevallen geregistreerd.

Op 15 juni zijn de grenzen weer opengegaan voor internationaal luchtverkeer. Toeristen moeten wel een gezondheidsscreening ondergaan, waarbij ze moeten zeggen of ze last hebben gehad van coronaverschijnselen.

10.48% van het bbp van Jamaica is afkomstig van toerisme.


Thailand

Foto: Getty Images

Thailand haalt 9,82% van zijn bbp uit toerisme en heeft meer dan 3.000 coronabesmettingen vastgesteld. De Thaise grenzen zijn nog tot zeker 30 juni gesloten.

Er zijn plannen voor een gefaseerde heropening voor toeristen, waarbij buitenlandse bezoekers niet in alle delen mogen komen. Ook wordt gedacht aan reisbubbels, waarbij alleen mensen uit bepaalde landen welkom zijn.


Georgië

Foto: VANO SHLAMOV/AFP via Getty Images

Georgia heeft minder dan 900 coronabesmettingen geregistreerd en is voor 9,36% van zijn bbp afhankelijk van toerisme. Het land dat een verbinding vormt tussen Europa en Azië weert nu nog alle buitenlandse reizigers, maar wil vanaf 1 juli de grenzen voor bepaalde landen weer openstellen.


Filippijnen

Foto: Source: Deortiz/Flickr

De Filippijnen zijn voor 8,7% van hun bbp afhankelijk van toerisme en leunt sterk op Chinese toeristen.

Het land is met meer dan 27.000 gevallen tamelijk hard geraakt door het coronavirus.

Het meeste nationale en internationale reisverkeer is stil gelegd, maar het land deelt online filmpjes zodat mensen van over de hele wereld er virtueel op bezoek kunnen.

IJsland

Foto: Andrey Bayda/Shutterstock

IJsland haalt 8,63% van zijn inkomen uit toerisme en heeft iets minder dan 2.000 coronabesmettingen geregistreerd.

Reizigers uit de Europese Unie zijn weer welkom. Bij aankomst kunnen ze een coronatest laten doen en bij een negatieve uitslag vervolgens vrij bewegen.

Zonder test moeten ze eerst 14 dagen in quarantaine.

Lees meer over toerisme en de coronacrisis: