Sinds 1 juni is voor alle Nederlanders mogelijk om zich te laten testen op het coronavirus.

Wie klachten heeft, kan bellen met het gratis nummer 0800-1202.

Op de eerste dag dat de coronalijn open is, is het meteen al zeer druk, aldus de GGD.

Veel mensen maken maandagochtend direct gebruik van de mogelijkheid om een afspraak te maken voor een coronatest.

De gratis afsprakenlijn ging om 08.00 uur open en sindsdien is het erg druk. “We zien dat er nu heel veel gebeld wordt met 0800-1202. Probeert u het op een later moment nog eens als u nu lang moet wachten”, vraagt de GGD.

Mensen die er niet direct doorheen komen, hoeven zich volgens de GGD geen zorgen te maken. “We lezen dat bellers, vanwege de drukte, vrezen niet deze week voor een afspraak in aanmerking te komen. Wij hebben heel veel ruimte beschikbaar om iedereen die belt, te testen.”

Het telefoonnummer is geopend voor mensen die klachten hebben die aan het coronavirus doen denken. Het kabinet wil mensen die besmet zijn met het virus sneller opsporen. Dan kan het zo nodig gerichte maatregelen nemen en hoeft niet weer de hele samenleving te worden stilgelegd. Daarom komt iedereen die hoest, snottert, benauwd is, koorts heeft of minder ruikt of proeft vanaf maandag in aanmerking voor een test.

Afspraak voor test op coronavirus

De gratis afsprakenlijn is zeven dagen per week open van 08.00 uur 's ochtends tot 20.00 uur 's avonds. Wie in aanmerking komt voor een test, kan "in principe" de volgende dag al terecht. Binnen 48 uur volgt de uitslag.

Het ministerie van Volksgezondheid onderstreept dat het geen zin heeft om een test af te nemen bij mensen die geen klachten hebben. De uitslag zou dan onbetrouwbaar zijn.

Wie het virus onder de leden blijkt te hebben, moet twee weken thuisblijven. Ook huisgenoten krijgen dat dringende verzoek. De GGD spoort ondertussen mensen op met wie de zieke in nauw contact is geweest en zou kunnen hebben besmet. Hen wordt eveneens gevraagd twee weken thuis te blijven, en het te melden als ze ziek worden.

Na het uitbreken van de corona-epidemie was Nederland, anders dan veel andere landen, spaarzaam met tests. Daar komt langzamerhand verandering in.

LEES OOK: Deze 5 boeken raadt Bill Gates aan voor de zomer, als je een ander perspectief zoekt op de coronapandemie