• Demissionair Premier Mark Rutte kondigde tijdens zijn persconferentie over het coronabeleid “winkelen op afspraak aan”. Minimaal vier uur voor hun winkelbezoek moeten klanten zich aanmelden.
  • Voor autodealers of fietsenverkopers is het goed nieuws dat klanten op afspraak weer hun winkels en showrooms mogen bezoeken.
  • Voor het merendeel van de winkels bieden deze maatregelen echter “geen verlichting”, stellen winkeliersverenigingen.
  • Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten voor een bredere opening van de economie bij toekomstige versoepelingen van de lockdown.

Voor autodealers of fietsenverkopers is het goed nieuws dat klanten op afspraak weer hun winkels en showrooms mogen bezoeken, stelt de branchevereniging voor de mobiliteitssector RAI Vereniging.

Nederlandse winkeliers zijn juist ‘ontzettend teleurgesteld’ dat het kabinet alleen winkelen op afspraak mogelijk maakt en dat ze niet weer gewoon de deuren kunnen openen. Die maatregel gaat “geen verlichting bieden voor het overgrote merendeel van de winkels in Nederland”, stelt branchevereniging Raad Nederlandse Detailhandel (RND).

Bij de toekomstige versoepelingen van de lockdown moet een breder deel van de economie weer open kunnen dan nu het geval is, vinden werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.

Demissionair premier Mark Rutte kondigde tijdens zijn persconferentie over het coronabeleid aan dat klanten zich minimaal vier uur voor hun winkelbezoek moeten hebben aangemeld.

Ook mogen er maximaal twee klanten per verdieping van een winkellocatie tegelijk aanwezig zijn. Die moeten daar minimaal tien minuten zijn.

'Persoonlijk advies weer mogelijk'

Door "kopen op afspraak" kunnen autodealers weer goed adviseren en voorlichting geven over voertuigen, zegt voorzitter Steven van Eijck van RAI Vereniging.

Voor grotere aankopen zoals een auto, scooter of e-bike is goed persoonlijk advies namelijk belangrijk. Dat wordt door de beperkte opening van winkels weer mogelijk,

De organisatie drong er de afgelopen weken bij het kabinet al op aan om de mogelijkheden van alleen bestellen en afhalen uit te breiden naar bezoeken op afspraak. Volgens Van Eijck is het kabinetsbesluit verstandig en een werkbare eerste stap richting een volledige opening van de detailhandel.

'Openen winkels enige echte oplossing'

Winkeliersvereniging INretail is teleurgesteld over de zeer beperkte opening van winkels, die amper verlichting biedt na de maandenlange sluiting. "De schade in de retail is ongekend groot en het openen van winkels is de enige echte oplossing", aldus de organisatie. Dat winkels veilig open kunnen, zou bewezen zijn met protocollen die winkeliers na de virusuitbraak in maart hadden opgesteld.

Ook volgens de Raad Nederlandse Detailhandel kunnen winkels verantwoord weer open volgens de richtlijnen die vorig jaar ook zijn gebruikt zoals een maximaal aantal klanten per winkel. Winkeliers snakken dan ook naar versoepeling, aldus de branchevereniging.

RND wil nu vooruitkijken naar de volgende persconferentie van premier Mark Rutte en samen met de overheid werken aan een plan om verantwoorde heropening van de detailhandel mogelijk te maken. "Dat moet toch lukken voor Pasen."

INretail gaat woensdag al in gesprek met minister Bas van 't Wout van Economische Zaken over de verdere uitwerking van alle voorwaarden die aan het winkelbezoek zijn verbonden.

Daarnaast overlegt de branchevereniging of er geen verdere verbeteringen voor winkeliers mogelijk zijn. "Binnen de veiligheids- en handhavingsregels moet de maximale ruimte gezocht worden", aldus de organisatie.

'Heropening economie moet breder'

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland willen dat in de toekomst een breder deel van de economie weer open kan gaan dan nu het geval is. "We hadden juist over de volle breedte die stap naar voren willen maken. Nu is er toch weer onderscheid gemaakt naar sectoren en kunnen bijvoorbeeld de sportscholen en de horeca nog steeds niets."

De belangenbehartigers van het Nederlandse bedrijfsleven zijn weliswaar positief over de versoepelingen voor de contactberoepen en de winkels met ingang van 3 maart, maar voor veel andere ondernemers rest er alleen maar teleurstelling.

"We snappen dat het kabinet vreest voor een verder oplopend aantal besmettingen, maar het gaat na een jaar corona óók om de mentale gezondheid van ons allemaal, én om de financiële gezondheid van ondernemers", aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.

Ze hopen dat er op 8 maart, als het kabinet opnieuw beslissingen neemt over de coronaregels, er een openingsplan is voor alle gesloten sectoren. Daarin moeten dan ook slimme ideeën van bedrijven zelf worden meegenomen, als het aan de lobbyorganisaties ligt.

Ook zou er nog meer getest kunnen worden op het coronavirus zodat er meer bedrijfstakken open kunnen.

LEES OOK: Met versoepelingen voor contactberoepen, onderwijs, winkelen en sporten neemt kabinet meer risico – maar de avondklok blijf