De overnamemarkt voor MKB-bedrijven is in de eerste helft van 2020 stevig geraakt door de coronacrisis.

Uit de Overname Barometer van Brookz blijkt dat het aantal verkooptransacties met 41 procent is gedaald vergeleken met de tweede helft van 2019.

Er zijn wel duidelijke winnaars en verliezers: zo zijn overnameprijzen in sectoren als e-commerce, IT-dienstverlening en farma juist licht gestegen.

De overnamemarkt voor MKB-bedrijven blijft niet gespaard in de coronacrisis. In de eerste helft van 2020 daalde het aantal verkooptransacties met 41 procent en zakte de gemiddelde verkoopprijs met 5 procent.

Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde editie van de Overname Barometer van Brookz, met ruim 30.000 ondernemers, investeerders en overnameprofessionals het grootste overnameplatform van Nederland

Wat betreft het soort deals valt op dat er een verschuiving heeft plaatsgevonden naar kleinere transacties van minder dan 5 miljoen euro. In onderstaande grafiek is te zien dat liefst driekwart van de transacties in de eerste helft van dit jaar een waarde had onder de 5 miljoen euro.

Overnameprijzen: verschillen per sector

Wat betreft de betaalde overnameprijzen telden kopers gemiddeld 4,7 keer de brutowinst neer voor bedrijven uit het MKB in de eerste helft van dit jaar.

Brookz houdt bij wat kopers bereid zijn te betalen, op basis van de verhouding tussen de operationele winst vóór de aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) en de zogenoemde enterprise value. Dat laatste is de ondernemingswaarde waarbij ervan wordt uitgegaan dat het bedrijf schuldenvrij wordt opgeleverd.

In de onderstaande grafiek zijn de zogenoemde EBITDA-multiples weergegeven per sector. Hier zijn de gevolgen van de coronacrisis duidelijk te zien: in sectoren als horeca, toerisme en recreatie betaalden kopers lagere prijzen. Hetzelfde geldt voor de detailhandel, automotive, transport en logistiek.

Er zijn echter ook 'winnaars' te bespeuren: die duiken op bij IT-dienstverleners en softwarebedrijven, gezondheidszorg en farmacie, en e-commerce. Deze sectoren deden het al goed en profiteren extra van de beperkende maatregelen van overheden én de groei van online diensten, aldus Floyd Plettenberg van Brookz.

De Overname Barometer van Brookz is gebaseerd op onderzoek onder 261 fusie- en overnamekantoren in Nederland die zich richten op bedrijven met een omzet tussen de half miljoen euro en dertig miljoen euro.

Overname-adviseurs zijn volgens Brookz per saldo positief over de komende maanden en rekenen op een opleving van de overnamemarkt voor MKB-bedrijven.

LEES OOK: Brillenoorlog nog niet voorbij: eigenaar van Ray-Ban gaat in hoger beroep om bij overname van eigenaar Pearle meer inzicht te krijgen in gevoelige bedrijfsinformatie