Brillenbedrijf EssilorLuxottica gaat in hoger beroep om als koper van de eigenaar van ketens Pearle en Eyewish meer inzage te krijgen in gevoelige bedrijfsinformatie.

EssilorLuxottica kwam afgelopen jaar overeen om moederbedrijf GrandVision van Pearle en Eyewish voor 7 miljard euro te kopen.

De afwikkeling van de overname verloopt moeizaam doordat EssilorLuxottica het Nederlandse bedrijf ervan beschuldigd de bedrijfsstrategie te hebben aangepast tijdens de coronacrisis.

Brillenreus EssilorLuxottica wil nog altijd inzage in bedrijfsgevoelige informatie van GrandVision, het moederbedrijf van optiekketens Pearle en Eyewish.

GrandVision wordt gecontroleerd door de Nederlandse investeringsmaatschappij HAL. Afgelopen jaar werd een overnamedeal beklonken waarbij EssilorLuxottica bereid was 7 miljard euro neer te tellen voor GrandVision, maar de afwikkeling van die overname verloopt uiterst moeizaam.

EssilorLuxottica stapte naar de rechter omdat GrandVision tijdens de coronacrisis zijn koers sterk gewijzigd had, zonder dat met de beoogde nieuwe eigenaar te overleggen. Zo werden bijvoorbeeld veel winkels tijdelijk gesloten tijdens de pandemie. Daarmee zouden afspraken zijn geschonden.

De voorzieningenrechter in Rotterdam oordeelde afgelopen maand dat door EssilorLuxottica “niet voldoende aannemelijk” is gemaakt dat die afspraak is geschonden.

EssilorLuxottica liet eerder invallen uitvoeren bij GrandVision om administratie veilig te stellen. Die werd voorlopig bij een derde partij ondergebracht in afwachting van de uitspraak. EssilorLuxottica heeft geen toestemming om die informatie te gebruiken of in te zien.

Juridische schermutselingen bij overnamedeal Pearle en EyeWish

Het bedrijf achter merken als Ray-Ban en Oakley gaat nu in beroep tegen de beslissing van de voorzieningenrechter in Rotterdam.

GrandVision en eigenaar HAL hebben hun beurt een procedure aangespannen om er zeker van te zijn dat de overname doorgaat. Volgens EssilorLuxottica heeft de kwestie geen invloed op de beoordeling van de overname door mededingingsautoriteiten.

EssilorLuxottica, GrandVision en HAL hebben tot dusver volgehouden de beoogde overname te steunen. In een verklaring zei GrandVision nog steeds samen met EssilorLuxottica achter de gezamenlijke doelstelling te staan om goedkeuring van de autoriteiten voor de deal te krijgen.

LEES OOK: Markt voor fusies en overnames veert weer op – en dat komt niet door bedrijven die in de problemen zitten