• Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg in een week tijd 110.558 meldingen van positieve tests, dat is het hoogste weekcijfer ooit.
  • Vooral onder kinderen stijgt het aantal coronabesmettingen fors.
  • De afgelopen week belandden 1.390 coronapatiënten in een ziekenhuis, dat is het hoogste aantal sinds begin mei.
  • Lees ook: Felle discussie over 2G-systeem – het OMT is voor, maar het kabinet twijfelt nog

Nog nooit zijn er in een week tijd zo veel nieuwe coronagevallen geregistreerd als in de afgelopen zeven dagen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg in een week tijd 110.558 meldingen van positieve tests. Dat is bijna 44 procent meer dan in de week ervoor.

Het aantal ziekenhuisopnames stijgt ook. In de afgelopen week belandden 1.390 coronapatiënten in een ziekenhuis. Dat is het hoogste aantal sinds begin mei. Een week eerder waren het er (na correctie) 1240. Van de 1390 nieuw opgenomen patiënten kwamen 217 op een intensive care terecht.

Het aantal gemelde sterfgevallen bleef gelijk. In de afgelopen week kreeg het RIVM bericht dat 173 mensen aan de gevolgen van de besmetting waren overleden. Een week eerder waren 172 sterfgevallen gemeld.

Vooral meer besmettingen bij kinderen

Vooral onder kinderen stijgt het aantal coronabesmettingen, blijkt uit de weekcijfers. In de afgelopen zeven dagen testten 9.416 kinderen van 5 tot en met 9 jaar oud positief. Dat is bijna 85 procent meer dan in de week ervoor.

Onder 10-14-jarigen steeg het aantal nieuwe gevallen met 76 procent, onder 0-4-jarigen met 62 procent.

Bron: RIVM

Onder ouderen stijgt het aantal positieve tests ook, maar in veel kleinere mate. Zo nam het aantal gevallen onder 90-plussers met 20 procent toe en onder tachtigers met 28 procent.

Hoogste weekcijfer ooit

In de afgelopen week zijn in totaal meer dan 110.000 besmettingen aan het licht gekomen. Dat is het hoogste weekcijfer ooit. Het RIVM kwam dinsdag voor de 72e keer met zijn weekoverzicht.

Door het hoge aantal positieve tests lukt het de GGD'en nauwelijks nog om bron- en contactonderzoek te doen. In ongeveer een kwart van de gevallen wordt nog duidelijk hoe mensen het coronavirus hebben opgelopen. Een week eerder was zo'n 32 procent van de besmettingen te herleiden.

Als het lukt om de bron van de besmetting te vinden, was school of kinderdagverblijf opvallend vaak de haard. Ruim 15 procent kwam daardoor, tegen bijna 10 procent vorige week en 5 procent de week ervoor.

Nog nooit zo'n hoog percentage positieve tests bij GGD

Een op de vijf coronatesten bij de GGD'en heeft vorige week een coronabesmetting aan het licht gebracht. Dat is het hoogste percentage ooit.

De GGD'en hebben van maandag 8 tot en met zondag 14 november 554.244 tests uitgevoerd. In bijna 109.000 gevallen bleek dat de persoon inderdaad het virus onder de leden had.

Dat betekent dat 19,6 procent van alle testen positief was. De week ervoor bleken bijna 72.000 van de bijna 418.000 geteste mensen, oftewel 17,2 procent, besmet te zijn geraakt.

In oktober vorig jaar, bij de eerste piek van de tweede golf, was zo'n 18 procent van alle testen bij de GGD positief. Bij de vierde golf in juli bleek het bij ongeveer 16 procent van alle uitgevoerde tests om een besmetting te gaan.

GGD’en hebben maximale testcapaciteit bereikt

De GGD’en hebben ondertussen hun maximale testcapaciteit bereikt, waarschuwt GGD GHOR Nederland. Ze moeten deze week "alle zeilen bijzetten om aan de explosieve vraag" naar testafspraken te kunnen voldoen, meldt de koepelorganisatie dinsdagmiddag.

Volgens de organisatie wordt er nu naar een maximum van 120.000 tests per dag toegewerkt. "Of dit haalbaar is, hangt af van de beschikbaarheid van personeel", aldus de organisatie.

Op dit moment werken er bijna 4.000 mensen in het callcenter voor inplannen van testafspraken. Zij werken na sluitingstijd de wachtrijen weg en ook worden testuitslagen in de avonduren langer doorgebeld.

LEES OOK: 1,3 miljard euro aan extra steun vanwege nieuwe coronamaatregelen – kabinet stelt de TVL weer open maar de NOW niet