• De grote winnaars van de coronacrisis zijn farmaceuten en biotechbedrijven die succesvolle coronavaccins hebben ontwikkeld.
  • Pfizer, BioNTech en Moderna verdienen gezamenlijk zo’n 1.000 dollar per seconde aan hun vaccins, zo becijferde hulporganisatie Oxfam.
  • Business Insider zet de verdiensten van vijf grote farmaceuten op een rij.
  • Lees ook: Dit Turks-Duitse miljardairskoppel is de drijvende kracht achter het Pfizer-vaccin

Farmaceuten en biotechbedrijven die succesvolle vaccins en medicijnen tegen corona ontwikkelen, behoren tot de grote winnaars van de coronacrisis.

Wereldwijd zijn er een vijftal bedrijven die tot de koplopers behoren: de samenwerkende partijen Pfizer en BioNTech, Moderna, Janssen en AstraZeneca. Binnenkort komt daar Novavax bij, want het traditionele vaccin dat het Amerikaanse bedrijf heeft ontwikkeld is onlangs goedgekeurd in zowel de VS als Europa. En het lijkt ook te werken tegen omikron.

Lees ook: Vaccin van Novavax lijkt te werken tegen omikron – met een boosterprik is het nog effectiever

Naar schatting van hulporganisatie Oxfam verdienen Pfizer, BioNtech en Moderna – de top 3 – dit jaar 1.000 dollar per seconde aan hun coronavaccins. Hun gezamenlijk winst voor belasting die met de vaccins wordt behaald, bedraagt naar verwachting 34 miljard dollar.

Over Chinese vaccins als Sinovac en het Russische Sputnik die in de eigen landen, maar ook in veel ontwikkelingslanden worden gebruikt, zijn geen openbare financiële gegevens beschikbaar.

Dit zijn de verdiensten van vijf grote farmaceuten en biotechbedrijven op een rij:

Pfizer

Het in 1849 in New York opgerichte Pfizer is een van de grootse farmaceuten ter wereld en was voor de coronacrisis vooral bekend van Viagra en botox. De farmaceut verwacht voor 2021 een omzet van 36 miljard uit het samen met het Duitse BioNTech ontwikkelde coronavaccin. Ook is er voor 29 miljard dollar aan contracten getekend voor volgend jaar.

Daarnaast heeft Pfizer ook een covidpil ontwikkeld, die deze week officieel is goedgekeurd door de Amerikaanse toezichthouder FDA. Financiële analisten verwachten dat de pil in 2022 zal uitgroeien tot een van de best verkopende medicijnen in de sector en voorspellen een opbrengst van 24 miljard dollar.

BioNTech

Het Turks-Duitse miljardairskoppel Ugur Sahin en Özlem Türeci is de drijvende kracht achter biotechbedrijf BioNTech, de maker van het mRNA-vaccin dat door Pfizer wordt gedistribueerd. Het in Duitsland gevestigde bedrijf verwacht dit jaar 16 tot 17 miljard euro omzet uit het coronavaccin.

En met nieuwe boostercampagnes in het verschiet, zullen de miljarden ook volgend jaar blijven binnenstromen. CEO Sahin zei deze week dat ook drie prikken met het vaccin nog niet voldoende bescherming biedt tegen de omikronvariant van het coronavirus.

Moderna

Net als Pfizer/BioNTech heeft Moderna met veel succes een mRNA-vaccin tegen corona op de markt gebracht. De verwachte omzet voor dit jaar bedraagt 15 tot 18 miljard dollar.

Voor 2022 is al voor 17 miljard dollar aan contracten getekend, maar het bedrijf houdt rekening met een hogere omzet van mogelijk 22 miljard dollar. Het coronavaccin is het enige commerciële product van Moderna.

Johnson & Johnson (Janssen)

Het in Leiden gevestigde Janssen is een dochterbedrijf van de Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson.

Het vaccin van Janssen biedt minder bescherming dan die van Pfizer/BioNTech en Moderna en er waren eerder dit jaar ook kwaliteitsproblemen met fabrieken. Maar de bescherming tegen corona lijkt volgens RIVM-directeur Jaap van Dissel na enkele maanden op te lopen, terwijl die van de mRNA-vaccins juist afneemt.

Johnson & Johnson verwacht over 2021 een omzet te boeken van 2,5 miljard dollar. De Europese toezichthouder EMA heeft toestemming gegeven om Janssen te gebruiken voor een boosterprik, in de VS wordt daar op korte termijn een beslissing over verwacht. Voor de omzetontwikkeling blijft de grote vraag in hoeverre het vaccin daadwerkelijk zal worden ingezet.

AstraZeneca

Het Zweeds-Britse AstraZeneca ontwikkelde een coronavaccin dat werd toegelaten op de Europese markt, maar dat al vrij snel te maken kreeg met een prikstop vanwege een aantal meldingen van een ernstige vorm van trombose na de vaccinatie. Nederland doneerde een groot deel van de al aangeschafte vaccins aan ontwikkelingslanden, maar moest ook de nodige doses weggooien omdat de houdbaarheidsdatum verstreken was.

AstraZeneca behaalde in de eerste negen maanden van dit jaar 2,2 miljard dollar aan omzet, maar heeft geen prognose gegeven voor het hele jaar. De farmaceut had beloofd het vaccin tijdens de pandemie tegen kostprijs te verkopen, maar wil volgens Forbes af van dat non-profit model. Het vaccin wordt alleen nog zonder winstoogmerk verkocht aan arme landen.

LEES OOK: Vaccin van Novavax lijkt te werken tegen omikron – met een boosterprik is het nog effectiever