Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00

Het coronavaccin van Novavax weet een immuunrespons te genereren tegen de omikronvariant van het coronavirus. Dat blijkt uit de eerste onderzoeksgegevens die het Amerikaanse bedrijf heeft gepubliceerd waar onder meer Reuters over bericht.

Het op eiwitten gebaseerde vaccin van Novavax genaamd Nuvaxovid is deze week goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie. Eerder is het ook al goedgekeurd in landen als Indonesië en de Filipijnen, maar nog niet door de Verenigde Staten.

Een boosterprik met het vaccin van Novavax verhoogt de immuunrespons tegen de omikronvariant nog meer. De gegevens komen uit lopende onderzoeken van de fabrikant naar de werkzaamheid van het vaccin bij jongeren en de boosterprik.

Ook vaccins van andere fabrikanten zoals Pfizer en Moderna verhogen de immuunrespons op omikron, blijkt uit de eerste gegevens van die bedrijven. De resistentie is in alle gevallen sterker bij mensen die een boosterprik hebben gekregen.

Vaccin Novavax is gebaseerd op eiwitten

Nuvaxovid is gebaseerd op een andere techniek dan de andere vier goedgekeurde vaccins in de EU. Het bevat geen genetische code, maar kleine deeltjes van de eiwitten die de uitsteeksels (spikes) van het coronavirus vormen. Die eiwitten zijn in een laboratorium nagemaakt.

De andere vier vaccins die tot op heden toegelaten zijn in de Europese Unie, zijn de zogeheten mRNA-vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna en de vectorvaccins van AstraZeneca en Janssen.

Het vaccin van Novavax is in eerste instantie bedoeld voor volwassenen. Zij krijgen twee prikken, met drie weken ertussen. Het vaccin is nog niet beoordeeld voor kinderen en boosterprikken. 

Omikronvaccin in de maak

Het Amerikaanse bedrijf werkt aan een specifiek omikronvaccin en verwacht in januari met de productie hiervan te beginnen. Deze vaccins zullen dan naar de 27 EU-lidstaten worden gestuurd.

Dit maakt onderdeel uit van de overeenkomst die Novavax heeft met de Europese Unie om 200 miljoen doses te leveren. Volgens de gebruikelijke verdeling zou Nederland 3,89 procent daarvan krijgen.

Begin 2022 zal het bedrijf ook vaccins sturen naar COVAX, die onder toezicht van de WHO vaccins toewijst aan armere landen. COVAX krijgt in totaal meer dan 1,1 miljard doses van het vaccin van Novavax.

LEES OOK: Amerikaans biotechbedrijf Novavax heeft ook een coronavacccin met bijna 90% effectiviteit – EU zet in op inkoop 100 miljoen doses