Shell heeft in het tweede kwartaal het grootste nettoverlies ooit geleden vanwege de coronacrisis. Het verlies kwam uit op 18,1 miljard dollar.

Shell heeft flink last van gedaalde olie- en gasprijzen en minder vraag naar energie. De omzet kelderde naar 32,5 miljard dollar van bijna 92 miljard dollar een jaar eerder.

Het Brits-Nederlandse bedrijf kondigde eind juni al aan dat er enorme eenmalige afwaarderingen zouden komen. Die afschrijvingen bedroegen in totaal 16,8 miljard dollar.

Shell verraste met de zogenoemde ccs-winst, de winst zonder vertekenende effecten van voorraden. Die kwam uit op 638 miljoen dollar, terwijl analisten hier juist een verlies hadden verwacht.

Shell heeft in het tweede kwartaal het grootste nettoverlies ooit geleden vanwege de coronacrisis. Het verlies kwam uit op 18,1 miljard dollar door onder meer de lage olie- en gasprijzen en afschrijvingen op de waarde van bezittingen, zo maakte het olie- en gasconcern donderdag bekend.

Het megaverlies komt niet als een verrassing. Het Brits-Nederlandse bedrijf had eind juni al gemeld dat door de crisis veel minder olieproducten werden verkocht en dat er enorme eenmalige afwaarderingen zouden komen. Die afschrijvingen waren in totaal 16,8 miljard dollar.

Beleggers kijken vooral naar de zogenoemde ccs-winst, de winst zonder vertekenende effecten van voorraden. En daar verraste Shell met beter dan verwachte resultaten.

De ccs-winst op basis van actuele geschatte voorraadkosten kwam uit op 638 miljoen dollar, terwijl analisten hier juist een verlies hadden verwacht. Het aandeel Shell opende dan ook hoger bij de opening van de Amsterdamse beurs. Omstreeks 10.00 uur noteerde het aandeel 0,4 procent in de plus op 13,76 euro.

De energiesector behoort tot de zwaarst geraakte industrieën in de coronacrisis. Het aandeel Shell halveerde in waarde tussen medio februari en medio maart. Daarna trad enig herstel in, maar sinds de start van dit jaar noteert Shell nog altijd zo’n 48 procent lager.

In het tweede kwartaal van vorig jaar kwam de ccs-winst nog uit op bijna 3,5 miljard dollar. De nettowinst was toen 3 miljard dollar.

De schuldratio van Shell loopt verder op

De totale omzet van Shell kelderde naar 32,5 miljard dollar van bijna 92 miljard dollar een jaar eerder.

Door de wereldwijde virusuitbraak vlogen amper vliegtuigen, reden er minder auto's en draaide de industrie in een lagere versnelling waardoor de vraag naar olie en gas veel zwakker was, terwijl ook de energieprijzen sterk onder druk stonden.

Het concern schreef miljarden af op projecten in onder meer Australië, Noord-Amerika, Brazilië en elders in de wereld. Daarnaast kwam er een grote afschrijving vanwege de verwachting van Shell dat de olie- en gasprijzen op de middellange en langere termijn lager zullen uitvallen dan eerder geraamd.

Het bedrijf benadrukt dat het gaat om eenmalige posten. Wel loopt de schuldratio daardoor behoorlijk op.

Shell kijkt zelf graag naar de zogenoemde ‘gearing’, een verhoudingsgetal waarbij de nettoschuld als percentage van het totale vermogen (schuld en eigen vermogen) wordt genomen. Die ratio is opgelopen van 27,6 procent een jaar geleden, tot 32,7 procent eind juni.

Hiermee zit Shell boven de grens van een gearing van 30 procent, die het bedrijf zelf als een soort maximum beschouwt.

Handel op de oliemarkten krikt de ccs-winst op

Wel deed Shell goede zaken met de handel op de oliemarkten vanwege de grote onrust. Dat zorgde voor een beter dan verwachte aangepaste winst van Shell.

Topman Ben van Beurden sprak in een toelichting van bijzonder uitdagende marktomstandigheden voor het bedrijf, maar zei wel dat er een goede kasstroom werd geleverd.

Het bedrijf zegt dat er nog grote onzekerheid is over de economische omstandigheden in de wereld vanwege de coronacrisis, met een verwachte negatieve impact op de vraag naar olie en gas.

De coronacrisis noopte Shell eerder dit jaar al tot zijn eerste verlaging van het dividend sinds de Tweede Wereldoorlog. In het tweede kwartaal keerde Shell in totaal 1,2 miljard dollar aan dividend uit.

Van Beurden gaf onlangs aan dat Shell een vertrek uit Nederland niet uitsluit. De Brits-Nederlandse energiereus Shell kan zijn hoofdkantoor verplaatsen om de duale structuur op te heffen, zei de CEO in een interview met het Financieele Dagblad. Bij de presentatie van de kwartaalcijfers maakte Shell daarover verder niets bekend.

LEES OOK: Vertrekt na Unilever ook Shell uit Nederland? CEO Ben van Beurden houdt de optie open