In juli start het seizoen van de halfjaarcijfers voor beursgenoteerde bedrijven.

Shell gaf dinsdag een voorproefje met de aankondiging van afboekingen op bezittingen van minstens 15 miljard dollar als gevolg van de coronacrisis.

Voor beleggers is vooral van belang wat beursgenoteerde bedrijven zeggen over het tempo van herstel.

Het tweede kwartaal van dit jaar is voor veel bedrijven het dieptepunt van de coronacrisis met wereldwijde lockdowns, productiebeperkingen en een enorme vraaguitval.

Vanaf juli publiceren beursgenoteerde bedrijven de cijfers over het tweede kwartaal en die zullen over het algemeen niet best zijn. Vraag is vooral wat bedrijven zeggen over de ontwikkelingen in de nabije toekomst.

Energieconcern Shell, dat flink last heeft van gedaalde olie- en gasprijzen en minder vraag naar energie, gaf dinsdag alvast een voorproefje.

Daling vraag naar olie en gas raakt Shell hard

Shell heeft in het tweede kwartaal veel minder olie en gas verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar.

Op basis van voorlopige cijfers meldt Shell dat de dagelijkse verkoop van olie tussen de 3,5 miljoen en 4,5 miljoen vaten lag in het tweede kwartaal. In dezelfde periode vorig jaar waren dat nog 6,6 miljoen vaten.

Het olie- en gasconcern schrijft door de gekelderde vraag vanwege de coronapandemie in het tweede kwartaal tussen de 15 miljard dollar en 22 miljard dollar af op de waarde van zijn bezittingen.

Door de wereldwijde virusuitbraak vlogen vliegtuigen amper, reden er minder auto's en draaide de industrie in een lagere versnelling. Dat heeft verregaande gevolgen voor het olie- en gasverbruik, dat veel lager is.

Shell rekent voorlopig op lage olie- en gasprijzen

Shell verwacht voor dit jaar en de komende periode dan ook lagere prijzen voor die grondstoffen dan waar eerder op werd gerekend. Ook zullen de winstmarges voor producten uit raffinaderijen 30 procent lager liggen.

De miljardenafschrijvingen die Shell daardoor doet, zorgen ook voor een hogere schuldratio.

De coronacrisis noopte Shell eerder dit jaar al tot zijn eerste verlaging van het dividend sinds de Tweede Wereldoorlog. Het bedrijf verlaagde de winstuitkering over het eerste kwartaal met twee derde.

In mei werd ook bekend dat Shell op personeelskosten wil besparen door medewerkers een vrijwillige vertrekregeling aan te bieden.

De energiesector behoort tot de zwaarst geraakte industrieën in de coronacrisis. Het aandeel Shell halveerde in waarde tussen medio februari en medio maart. Daarna trad enig herstel in, maar sinds de start van dit jaar noteert Shell nog altijd zo'n 43 procent lager.

Beleggers reageerden dinsdag licht negatief op de aankondigingen van Shell. Het aandeel zakte met 1,6 procent tot 14,62 euro.

LEES OOK: Aandelenkoersen stijgen, bedrijfswinsten dalen: hier moet je op letten nu het moment van de waarheid nadert voor de beurs