Farmaceut Eli Lilly werft voorlopig geen nieuwe deelnemers voor klinische tests voor de behandeling tegen COVID-19 die zij ontwikkelen.

Er zijn zorgen gerezen over de veiligheid van het medicijn. Het is niet bekend wat de aanleiding is voor die zorgen.

Dat het onderzoek is stilgelegd, betekent niet automatisch dat er iets mis is met het medicijn, meldt Eli Lilly.

Ook andere onderzoeken naar een coronavaccin zijn op tegenslagen gestuit. De testfase werd (deels) stilgelegd nadat een proefpersoon ziek werd.

Farmaceut Eli Lilly heeft onderzoek naar een mogelijke behandeling van Covid-19 stilgelegd, omdat er zorgen over de veiligheid van het middel zijn gerezen. Voorlopig worden daarom geen nieuwe deelnemers voor de klinische tests geworven, maakte het bedrijf bekend.

Eli Lilly onderzoekt de werking van bepaalde antilichamen voor de behandeling van de ziekte die het nieuwe coronavirus veroorzaakt. Een onafhankelijke commissie die toezicht houdt op de patiëntveiligheid heeft nu aangeraden het onderzoek tijdelijk op te schorten. Volgens Eli Lilly is daar uit “extra voorzorg” gehoor aan gegeven.

Wat de aanleiding is van het advies, maakte Eli Lilly niet bekend. Dat het onderzoek wordt stilgelegd, betekent niet automatisch dat er iets mis is met het onderzochte geneesmiddel.

Het stilgelegde onderzoek draait om een therapie die lijkt op de experimentele behandeling van Covid-19 van farmaceut Regeneron die de Amerikaanse president Donald Trump onlangs onderging. Zowel Eli Lilly als Regeneron hebben een aanvraag gedaan bij de Amerikaanse medicijnwaakhond voor versnelde goedkeuring van hun middel.

Eli Lilly, dat steun van de Amerikaanse regering krijgt voor zijn onderzoek, presenteerde vorige maand voorlopige resultaten die overwegend positief waren. Patiënten die de door de farmaceut ontwikkelde antistof kregen, hoefden minder vaak in het ziekenhuis opgenomen te worden dan patiënten die een placebo kregen toegediend.

Ook tests met coronavaccin opgeschort

Eerder zijn ook twee onderzoeken naar een coronavaccin opgeschort. Deze week werd bekend dat farmaceut Johnson & Johnson het testprogramma voor een coronavaccin heeft stilgelegd nadat een proefpersoon ziek is geworden. Er doen 60.000 mensen mee aan de klinische tests van het vaccin dat door dochterbedrijf Janssen Vaccines in Leiden wordt ontwikkeld.

Ook de klinische tests met het coronavaccin van de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca in de Verenigde Staten werden naar verluidt een paar dagen stopgezet nadat een proefpersoon een ontsteking aan de ruggenmerg kreeg.

De Universiteit van Oxford, die samen met AstraZeneca aan het coronavaccin werkt, heeft kort daarna de klinische tests in het Verenigd Koninkrijk weer hervat, ondanks het geval met de ontsteking.

Volgens de universiteit zijn bijwerkingen een ”normaal” onderdeel van een grotere klinische proef, meldde de Britse publieke omroep BBC. Nederland reserveerde samen met andere Europese landen al miljoenen doses van het AstraZeneca-vaccin.

LEES OOK: Nederland gaat in gedeeltelijke lockdown van minstens 4 weken – horeca dicht en geen alcoholverkoop na 20.00 uur