• Reismaatschappij Corendon gaat 100.000 vakantievluchten verkopen die zullen vertrekken vanaf Duitse luchthavens.
  • Corendon zet deze stap vanwege de aanhoudende problemen op Schiphol, dat kampt met personeelstekorten bij de beveiliging en bagage-afhandeling.
  • Op korte termijn nemen ook regionale luchthavens in Nederland vluchten over van Schiphol.
  • Lees ook: De langste glazen brug ter wereld bevindt zich sinds kort in Vietnam – neem een kijkje

Corendon gaat vanwege de problemen op Schiphol 100.000 vliegvakanties verkopen die vertrekken vanaf vier Duitse luchthavens. “Uitbreiding op Schiphol blijkt deze zomer niet mogelijk door de chaos van de afgelopen weken. Daarom heeft Corendon de mogelijkheden in Duitsland bekeken”, verklaart het reisconcern.

De Turkse zustermaatschappij van Corendon vloog al vanaf de vliegvelden van Münster/Osnabrück, Weeze, Düsseldorf en Keulen. Daar mikte Corendon vooral op Duitse vakantiegangers. Nu heeft het concern geregeld dat er per direct 100.000 stoelen ingezet kunnen worden voor vliegvakanties van mensen uit Nederland en België.

Het gaat om zonbestemmingen als Antalya en Bodrum in Turkije, Mallorca, Ibiza en Tenerife in Spanje, en Kreta, Kos en Rhodos in Griekenland, met vertrekdata voor de vakanties vanaf 13 mei. Wie kiest voor een vertrek uit Duitsland in plaats van Schiphol zou “zonder stress en lange wachtrijen” op vakantie kunnen.

Schiphol kampt de laatste tijd met grote personeelstekorten bij de beveiliging en de afhandeling van bagage en passagiers. Vorig weekend vroeg Schiphol luchtvaartmaatschappijen om boekingen te schrappen, zodat de vertrekhallen niet te vol zouden lopen.

Tientallen vluchten werden geschrapt. Dat is voor komend weekend nog niet aan de orde, hoewel de luchthaven het ook nog niet volledig wilde uitsluiten.

"Er worden momenteel massaal vakanties geboekt en om geen ’nee’ te hoeven verkopen, breiden wij ons aanbod continu uit", legt Corendon-oprichter Atilay Uslu uit.

Ook op de regionale luchthavens in Nederland is het volgens hem niet mogelijk om op korte termijn grootschalig uit te breiden, terwijl de Duitse vliegvelden niet heel ver over de grens liggen. Volgens Corendon kun je al in 20 minuten bij Weeze zijn vanaf de grens bij Nijmegen.

Regionale vliegvelden nemen vluchten van Schiphol over

Regionale vliegvelden kunnen het komende weekend zeker 35 vluchten overnemen van luchthaven Schiphol. Rotterdam The Hague Airport neemt elf vluchten over. Eindhoven Airport heeft aangeboden om zaterdag en zondag in totaal acht vluchten over te nemen. Groningen Airport Eelde verwacht in de twee weekenddagen zeker zestien extra vluchten af te kunnen handelen.

Naar Rotterdam wijken zes vluchten van touroperator Corendon uit en vier van TUI. Transavia verplaatst één vertrekkende vlucht van Schiphol naar Rotterdam The Hague Airport.

In het Drentse Eelde is er ruimte om voor een korte periode 1 à 2 vluchten per uur extra af te handelen. "Dat komt neer op 8 à 16 vluchten per dag", legt een woordvoerster van Groningen Eelde Airport uit. In Eindhoven is de ruimte beperkter omdat het door de meivakantie ook daar al druk is.

Maastricht Aachen Airport heeft ook ruimte om vluchten over te nemen van Schiphol, maar kan nog geen concrete aantallen noemen. Volgens een woordvoerster gaat het eerder om "enkele dan tientallen vluchten".

Schiphol wil onbeheersbare drukte voorkomen en overlegt met luchtvaartmaatschappijen over een oplossing, waarbij de nadruk ligt op het verplaatsen van vluchten. De grootste luchthaven van het land kampt met personeelstekorten bij de beveiliging en de afhandeling van bagage en passagiers.

Vorig weekend vroeg Schiphol luchtvaartmaatschappijen om boekingen te schrappen zodat de vertrekhallen niet te vol zouden lopen. Tientallen vluchten werden geschrapt. Dat is voor komend weekend nog niet aan de orde, hoewel de luchthaven het ook nog niet volledig wilde uitsluiten.

Hoeveel vluchten van Schiphol kunnen uitwijken naar andere vliegvelden hangt van diverse factoren af. Zo moeten er voor elke over te nemen vlucht berekeningen voor bijvoorbeeld het geluid gemaakt worden.

LEES OOK: Ik bracht 7 nachten door in een hut van 16 vierkante meter op het grootste cruiseschip ter wereld – zo zag dat eruit