Het consumentenvertrouwen in Nederland staat flink onder druk. Al met al is januari nu de vierde maand op rij dat het vertrouwen van consumenten verslechterd.

De graadmeter waarmee het statistiekbureau het consumentenvertrouwen bijhoudt, zakte van min 25 in december naar min 28. Het sentiment lag daarmee opnieuw ruim onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar.

bron: CBS, januari 2022
bron: CBS, januari 2022

Het consumentenvertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit, met een score van 36. Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013. Toen stond de graadmeter op min 41.

Nieuwe coronagolf jaagt pessimisme over economisch klimaat aan

In januari vond 57 procent van de consumenten dat de prijzen in het afgelopen jaar sterk zijn gestegen, zo blijkt verder uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daardoor vinden veel mensen het nu geen goede tijd om nieuwe grote aankopen te doen.

bron: CBS, januari 2022
bron: CBS, januari 2022

Het percentage mensen dat vindt dat de prijzen sterk zijn gestegen is het hoogste percentage sinds het CBS in 2017 begon met dit bij te houden. Ook is men in de huidige nieuwe coronagolf pessimistischer over het algehele economische klimaat.

Verder verwacht nu een groter deel van de Nederlanders dat de prijzen ook in de komende twaalf maanden sterker gaan stijgen. In november vond nog een derde van de mensen dat, nu gaat het om 37 procent.

De verslechtering van het consumentenvertrouwen kan ook een rem zetten op de investeringen door bedrijven. Begin dit jaar zijn de omstandigheden voor investeringen mede door de somberdere stemming van consumenten minder gunstig dan in november, merken deskundigen van het CBS op. Hoe dat precies uitpakt, kan het statistiekbureau nog niet zeggen.

De nieuwste cijfers over de investeringen komen uit november. In die maand staken bedrijven op jaarbasis nog bijna 2 procent meer in zaken als machines en gebouwen.

Lees ook: Europese bedrijven verhogen hun prijzen omdat ze de vraag met moeite kunnen bijbenen nu de economie herstelt