Eneco schrapt de aangekondigde verlaging van de vergoeding voor stroom die consumenten met een vast contract terugleveren aan het net. Dat heeft de energieleverancier besloten na kritiek van de Consumentenbond

Voor zonnepanelen geldt in eerste instantie de zogenoemde salderingsregeling. Hierbij worden de stroom die je opwekt met zonnepanelen en de stroom die je afneemt van je energieleverancier in principe tegen elkaar weggestreept tegen het reguliere energietarief voor stroom, inclusief belastingen.

Dus stel: je verbruikt 2.000 kWh stroom per jaar, maar je wekt diezelfde hoeveelheid ook op, dan heb nul kosten. De verrekening gebeurt dan tegen het reguliere stroomtarief.

Maar op het moment dat je méér stroom teruglevert aan het net dan je verbruikt gaat een andere, doorgaans lagere vergoeding gelden.

Eneco kondigde begin september aan de vergoeding die mensen met zonnepanelen krijgen als ze netto stroom terugleveren te verlagen naar 0,09 euro per kilowattuur.

Het energiebedrijf probeerde afgelopen jaren nog mensen tot de aanschaf van zonnepanelen te verleiden door het reguliere stroomtarief te hanteren voor de opgewekte stroom die klanten zelf niet gebruikten. Maar Eneco vindt dat niet meer nodig nu zonnepanelen een stuk populairder zijn geworden.

Volgens de Consumentenbond mag die verlaging helemaal niet. "In de algemene voorwaarden van Energie Nederland staat dat wanneer iemand een overeenkomst met vaste leveringstarieven heeft, de aanbieder deze tarieven niet tussentijds mag wijzigen", aldus directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond. "Dit geldt ook voor de terugleververgoeding. Dat een energiebedrijf in tijden als deze zijn klanten oneigenlijk benadeelt, is extra zuur."

Eneco heeft vrijdag besloten de tariefverlaging terug te draaien.

LEES OOK: Hoe gaat de financiële afrekening van het prijsplafond voor gas en stroom werken voor klanten van energiebedrijven? 4 vragen