Consumenten hebben in augustus iets meer besteed dan een jaar eerder, zo blijkt uit een meting van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Net als in voorgaande maanden hebben ze meer uitgegeven aan diensten, maar minder aan goederen.

Huishoudens kochten vooral minder spullen voor woninginrichting, elektrische apparaten en kleding. Ook aan voedings- en genotmiddelen werd minder uitgegeven. Wel verlieten er meer auto’s de showroom.

In totaal gaven consumenten in augustus 0,5 procent meer uit dan vorig jaar. De bestedingen aan diensten, zoals verzekeringen, openbaar vervoer en een bezoek aan restaurant, evenementen of de kapper, namen wat forser toe: met 1,8 procent. Bestedingen aan diensten maken meer dan de helft uit van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens.

Consumenten beknibbelden op de boodschappen, maar gaven wel meer uit aan benzine

Aan voedingsmiddelen, dranken en tabak werd 3,7 procent minder uitgegeven. Ook deden consumenten minder grote aankopen: de uitgaven hieraan daalden met 0,8 procent. Maar de uitgaven aan overige producten, zoals energie, benzine en diesel en producten voor persoonlijke verzorging stegen met 1,1 procent.

Het CBS merkt daarnaast op dat de omstandigheden voor de consumptie in september minder ongunstig waren dan in augustus. Dat kwam door de gunstige omstandigheden op de arbeidsmarkt en omdat de huizenprijzen minder hard zijn gedaald.