• Vrijwel direct na de inval van Rusland in Oekraïne kwam er hulp op gang.
  • Techbedrijven, die vaak ook directe banden hebben met Oekraïne, spelen een actieve rol.
  • Business Insider sprak met prins Constantijn van Oranje van Techleap.nl over de hulp die zich razendsnel ontwikkelt.
  • Lees ook: Dit is de rol van prins Constantijn van Oranje bij Techleap.nl.

Vrijwel direct na de Russische inval gingen particulieren en bedrijven aan de slag om kennis, zakelijke contacten en collega’s in Oekraïne te helpen. Na de eerste zorg – “Ben je veilig?” – ging het daarna al snel over “Hoe kunnen we je nu het beste helpen?”

Daarbij stelt het bedrijfsleven zich soms een opvallend actief op, niet alleen in de boycot van Rusland maar ook in de aangeboden hulp.

Zo gaf Bunq-topman Ali Niknam op LinkedIn aan zoveel mogelijk Oekraïners in veiligheid te willen brengen. De reacties waren zo overweldigend, dat hij de handen ineen heeft geslagen met topman Robert Vis van Messagebird en mede-oprichter Joris Beckers van Picnic om de Stichting People for People op te zetten.

Hoe helpt de Nederlandse techwereld Oekraïne?

Business Insider sprak met prins Constantijn van Oranje – special envoy voor non-profitorganisatie Techleap.nl die zich inzet voor het versnellen van het Nederlandse tech-ecosysteem – over de hulp aan Oekraïne vanuit de techsector.

Dat die ontwikkelingen snel gaan ziet men ook bij Techleap.nl, vandaar dat er ook niet gekozen is om zelf nog eens een hulpprogramma op te zetten. "Als er al allerlei initiatieven zijn, misschien kunnen wij dan beter coördineren en transparant maken welke verschillende acties er zijn", zo schetst Constantijn de opstelling van Techleap.nl. "We hebben wel een uitvraag gedaan bij bedrijven waar wij mee samen werken: 'Wat hebben jullie nodig'?".

Daarbij benadrukt Constantijn dat goede hulp niet alleen bestaat uit het opvangen van Oekraïners, maar dat bedrijven veel breder te maken hebben met problemen die een zorgvuldige benadering vergen: "Voor een bedrijf met Russische medewerkers is het ook lastig", schetst hij een mogelijk pijnpunt op de werkvloer.

"Het is belangrijk dat je met elkaar in gesprek blijft. Zo verdienen medewerkers met een Russische achtergrond ook bescherming en moeten we zorgen dat er geen heksenjacht komt."

Gelukkig is de communicatie met Oekraïne nog relatief goed, voor zover dat kan in de huidige situatie. De techsector is daar in het afgelopen decennium enorm gegroeid en, zo schetst Constantijn de situatie, "online is voorlopig nog heel veel mogelijk."

Voor de directe hulp aan mensen uit Oekraïne is het vooral belangrijk een goed beeld te krijgen van wat er echt nodig is. Dat kan op kleine en grote schaal. Het initiatief van Ali Niknam vindt Constantijn een goed voorbeeld waarbij snel en effectief mensen geholpen worden. "Hij heeft heel goed direct zijn assets rond Oekraïne ingezet om hulp te kunnen bieden."

Dat kan ook op kleinere schaal, illustreert Constantijn. "Er is een bedrijf in Nederland dat heeft gezegd 'Wij bieden direct twee werkplekken aan'. En daarbij gaat het niet alleen om werk, maar waar nodig ook om huisvesting voor de twee gezinnen, met kinderen. Dat is echte hulp."

Is dat cynisch bekeken niet een mooie manier om aan schaars IT-talent komen? "Dat is niet per se zo cynisch als het lijkt, want je gaat ook in gesprek met die mensen die je hier opvangt."

Dat gesprek, om elkaar beter te begrijpen, de hulpvraag in kaart te brengen, maar ook om conflicten op de werkvloer te vermijden, is volgens Constantijn een belangrijke voorwaarde om ook een toekomst te hebben.

Hoe die toekomst eruit gaat zien, is uiteraard nog niet te zeggen. Krijgen we te maken met veel Oekraïense vluchtelingen die hier langere tijd blijven? En hoe snel kunnen we hen helpen het eigen land weer op te bouwen? Dergelijke vragen zijn nog amper te beantwoorden.

Dit zijn hulptroepen voor Oekraïne

Er zijn talloze manieren om nu Oekraïne te helpen, van particuliere initiatieven voor opvang tot het aankopen van Powerbanks om de communicatie mogelijk te houden. Business Insider noemt hieronder een aantal initiatieven. Daarnaast kun je natuurlijk doneren aan Giro 555.

Lees meer over de oorlog in Oekraïne: