• Polen wilde graag zijn MiG-29-straaljagers aan Oekraïne beschikbaar stellen via een speciale constructie met de VS en diens Duitse luchtmachtbasis Ramstein.
  • Om de luchtmacht van Polen op kracht te houden zou Amerika F16’s aan Polen moeten uitlenen, maar dat vindt de VS “niet haalbaar.”
  • De Poolse regering maakte eerder duidelijk geen gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne te sturen en het bevriende buurland ook niet toe te staan zijn vliegvelden te gebruiken.
  • Lees ook: China heeft de op 2 na grootste luchtmacht ter wereld – met deze gevechtsvliegtuigen dagen ze het Westen uit

Het Amerikaanse ministerie van Defensie deed dinsdag het voorstel van Polen om zijn MiG-29-straaljagers ter beschikking te stellen aan Oekraïne in ruil voor Amerikaanse F16s af als “niet haalbaar”. NAVO-landen hebben al eerder aangegeven niet betrokken te willen raken in gevechten met Rusland in Oekraïne, ook niet indirect.

Polen zet al enkele dagen druk op zijn NAVO-partners om Oekraïne meer gevechtskracht in de lucht te geven. De regering in Warschau wil daartoe al haar beschikbare MiG-jachtvliegtuigen gratis, direct en gevechtsklaar naar de Amerikaanse Ramstein-legerbasis in Duitsland vliegen. De toestellen worden als het aan Polen ligt daar overgedragen aan de Amerikaanse luchtmacht, die dan wel F16-jachtvliegtuigen moet leveren om de Poolse verdediging op peil te houden.

Pentagon-woordvoerder John Kirby zei echter over het vooruitzicht dat jets zouden vertrekken vanuit een NAVO-basis in Duitsland “ernstige zorgen oproept voor de hele NAVO-alliantie”. De vliegtuigen zouden immers “luchtruim boven Oekraïne binnenvliegen waarover met Rusland wordt getwist”.

Piloten van de Oekraïense luchtmacht kunnen met de MiGs overweg en de regering in Kiev heeft gevraagd om ondersteuning. De Poolse regering maakte eerder duidelijk geen gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne te sturen en het bevriende buurland ook niet toe te staan zijn vliegvelden te gebruiken. Vandaar de constructie om de vliegtuigen via de Amerikaanse basis in Duitsland te leveren.

LEES OOK: Waarom deze controversiële straaljager 1.700 miljard dollar kan kosten