De Republikeinse meerderheid in de Senaat heeft de benoeming van Amy Coney Barrett bij het Amerikaanse Hooggerechtshof goedgekeurd.

Het Hooggerechtshof krijgt nu een meerderheid van 6 conservatieve tegen 3 progressieve rechters.

Democraten in het Congres hebben wraak gezworen als zij na de verkiezingen een meerderheid in de Senaat krijgen.

Amy Coney Barrett mag door de Amerikaanse president Donald Trump worden benoemd tot rechter in het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten.

Dat heeft een senaatsmeerderheid maandagavond (plaatselijke tijd) in een stemming bepaald. De 48-jarige Coney Barrett volgt Ruth Bader Ginsburg, die vorige maand overleed, op.

De goedkeuring van de nominatie van Coney Barrett was eigenlijk een formaliteit, gezien de Republikeinse meerderheid in de Senaat.

Van de senatoren stemden 52 voor het goedkeuren van Coney Barretts nominatie en stemden er 48 tegen. Senator Susan Collins uit de staat Maine was de enige Republikein die tegen stemde.

Lees ook op Business Insider

Conservatieve meerderheid in Amerikaans Hooggerechtshof

Als Coney Barrett door president Trump wordt benoemd, groeit de conservatieve meerderheid in het Hooggerechtshof naar 6 tegen 3. Coney Barrett wordt de derde hoge rechter die door Trump is aangesteld. De veertiger heeft dan een lange carrière voor zich, aangezien hoge rechters in de regel dienen voor het leven.

De Democraten zijn fel tegen de benoeming van Coney Barrett. Zij vrezen dat ze samen met andere conservatieven in het Hooggerechtshof een streep zal zetten door de zorgverzekeringswet van de Obama-regering, en zien haar als een bedreiging voor het recht op abortus en de gelijke rechten van lhbti’ers.

Ook kan een benoeming van Coney Barrett slecht nieuws zijn voor de Democraten als het Hooggerechtshof een oordeel moet vellen over de aankomende verkiezingen.

De Democraten vinden bovendien dat de winnaar van de presidentsverkiezingen, die over een week plaatsvinden, moet bepalen wie Bader Ginsburg opvolgt en boycotten vorige week daarom een eerdere stemming in de senaatscommissie voor Juridische Zaken.

De Republikeinen blokkeerden in 2016 nog een kandidaat van president Barack Obama, omdat zij het niet kies vonden dat hij vlak voor de verkiezingen nog een hoge rechter zou benoemen.

Democraten zinnen op uitbreiding aantal rechters, als zij de macht krijgen

Chuck Schumer, fractieleider van de Democraten in de Senaat, zei maandagavond dat de Republikeinen zich met de goedkeuring van de nominatie van Coney Barret ongeloofwaardig hebben gemaakt. “De waarheid is dat deze nominatie onderdeel is van een decennialange campagne om de rechterlijke macht ver naar rechts te trekken”, zei Schumer.

Mitch McConnell, de voorzitter van de Republikeinen die een meerderheid hebben in de Senaat, legde die kritiek naast zich neer. “We twijfelen er niet aan dat als de situatie omgekeerd was geweest, de Democraten hun kandidaat hadden goedgekeurd. Je kan niet alles winnen, en verkiezingen hebben gevolgen.”

Foto: REUTERS/Jonathan Ernst
Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

De benoeming van Coney Barrett lijkt in ieder geval een voorbode te zijn van verdere politisering van het hoogste rechterlijke orgaan in de VS. De Democratische kandidaat voor het vicepresidentschap Kamala Harris waarschuwde de Republikeinen dat “we dit niet zullen vergeten”.

Onder meer het populaire lid van het Huis van Afgevaardigden Alexandra Ocasio-Cortez riep op tot uitbreiding van het aantal rechters in het Hooggerechtshof, zodat de Democraten meer progressieve rechters kunnen benoemen als zij aan de macht komen.

Coney Barrett heeft maandagavond de eerste van de twee eden afgelegd bij het Witte Huis. Coney Barrett dankte in een toespraak daarna onder anderen senator McConnell voor zijn inspanningen in het goedkeuringsproces rond haar benoeming. Ze zei het als haar taak te zien om haar eigen politieke voorkeuren geen rol te laten spelen in de vervulling van haar ambt.

Dinsdag zal opperrechter John Roberts de tweede eed van Coney Barrett afnemen in het Hooggerechtshof, waarmee haar benoeming definitief is en alle zetels in ’s lands hoogste gerechtelijke instantie weer zijn gevuld.

LEES OOK: Bekijk het moment dat Donald Trump boos wegliep bij het tv-interview voor 60 Minutes