• Commercieel vastgoed, zoals kantoren en winkels, kan in de nasleep van de coronacrisis hard geraakt worden door prijsdalingen.
  • De Nederlandsche Bank voorziet een prijsdaling van gemiddeld 25 procent op basis van historische vergelijkingen.
  • Een daling van vastgoedprijzen kan ook gevolgen hebben voor banken die vastgoedleningen hebben verstrekt.

Commercieel vastgoed, zoals kantoren en winkels, kan in de nasleep van de coronacrisis hard geraakt worden door prijsdalingen.

Dat stelt financieel toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) in een maandag verschenen studie.

De prijzen van commercieel vastgoed kunnen door de coronacrisis en de lockdownmaatregelen, maar ook door structurele ontwikkelingen die door corona zijn versneld zoals shoppen via internet en thuiswerken.

De prijsdaling van kantoren en winkelpanden kan de komende jaren gemiddeld 25 procent bedragen, met een bandbreedte tussen de minus 11 procent en minus 34 procent.

Dat is berekend op basis van de relatie tussen de verhandelbaarheid van panden en de prijsontwikkeling uit het verleden, zoals tijdens de financiële crisis van 2008.

Daarbij brengt DNB de nuance aan dat de huidige situatie mogelijk anders kan uitpakken, onder meer door de steunpakketten van de overheid. Door trendverschuivingen naar online shoppen en de toegenomen populariteit van thuiswerken zal de prijscorrectie voornamelijk zichtbaar zijn in kantoor- en winkelvastgoed.

Een daling van de vastgoedprijzen kan invloed hebben op de gezondheid van financiële instellingen. Daarom gaat DNB ook een stresstest maken waarin de effecten van de flinke prijsdaling worden bekeken. Die wordt opgenomen in het halfjaarlijkse Overzicht Financiële Stabiliteit.

LEES OOK: Ook beleggen in vastgoed? Dit zijn 9 tips van Myrthe de Groot die ruim 100 panden bezit – ‘Je kunt ook met een parkeerplaats beginnen’