De Nederlandse startup Triaconta die de cryptomunt CombiCoin uitgeeft, zet de boel even op pauze. Oprichter Don Molenaar (32) wil gedoe met de financiële waakhond AFM voorkomen, zegt hij in gesprek met Quote.

De CombiCoin is een soort tracker die de koersen van de dertig grootste cryptomunten van het moment volgt. Dit moet risico’s spreiden en ‘beleggen’ in cryptomunten veiliger maken – al blijkt uit onderzoek van Business Insider dat dit hoogst onzeker is.

Wat Triaconta doet, is te vergelijken met een indexfonds: je koopt een participatie in één fonds, dat zelf in een onderliggend mandje van aandelen belegt. Op deze manier kun je bijvoorbeeld beursindices zoals de AEX volgen.

Triaconta haalde in september bijna 2,2 miljoen dollar op via een zogenoemde initial coin offering, in feite een soort digitale beursgang. De CombiCoin is sinds de lancering bijna zes keer zoveel waard geworden en noteert nu op net geen 50 dollar.

Maar nu stopt Triaconta tijdelijk met de verkoop van de munt. Dit nadat het uit informele gesprekken met de AFM heeft vernomen dat de startup mogelijk als beleggingsinstelling wordt aangemerkt.

"Om te voorkomen dat ze ingrijpt hebben we besloten zelf de boel een beetje te herstructureren, waardoor we niet meer als beleggingsinstelling kunnen worden gezien en we gewoon door kunnen gaan", zegt Molenaar tegen Quote.

Geen toezicht op digitale beursgangen

De AFM waarschuwde vorig jaar november al voor de handel in cryptomunten. “Er is een hype ontstaan waardoor mensen dollartekens in de ogen krijgen”, aldus voorzitter Van Vroonhoven toe. “Mensen stoppen hun hele hebben en houden in digitale valuta’s terwijl de kans groot is dat ze dat geld niet terugkrijgen.”

Digitale beursgangen vallen buiten het toezicht en zijn volgens de AFM kwetsbaar voor misleiding en manipulatie.

Molenaar noemt het opschorten van de verkoop een "kleine terugslag", maar ziet het als iets tijdelijk. "Ik ben er heilig van overtuigd dat we over een paar weken weer vrolijk verder gaan."

Lees het volledige gesprek met Molenaar bij Quote »