• De aandelen van cryptohandelsplatform Coinbase zakten donderdag naar het laagste niveau sinds het bedrijf op 14 april een beursnotering kreeg.
  • Het aandeel noteert nog maar iets hoger dan de introductieprijs van 250 dollar.
  • “Coinbase is in een correctiezone terechtgekomen”, zegt een aandelenanalist.

Aandelen van Coinbase zijn gezakt naar het laagste punt sinds de beursgang van medio april. De aandelenkoers van de grootste Amerikaanse cryptobeurs sloot donderdag met een verlies van 6 procent op iets minder dan 257 dollar.

Hoe anders was dat op de eerste beursdag van Coinbase. Op 14 april had het aandeel een introductieprijs van 250 dollar, maar knalde in de loop van de dag naar 429 dollar om uiteindelijk op 310 dollar te eindigen.

De huidige koers brengt het aandeel weer terug naar het niveau van de introductieprijs.

“Coinbase is in een correctiezone terechtgekomen”, zegt analist en portfoliomanager David Wagner van Aptus Capital Advisors tegen Insider.

Wagner voegt eraan toe dat institutionele beleggers mogelijk huiverig zijn, vanwege de hoge waardering van Coinbase. 

Ook zegt hij dat er geen lockup was. Dat is een regel die bepaalt dat zittende aandeelhouders bij een beursgang hun stukken gedurende een afgesproken periode niet mogen verkopen.

Volgens Wagner betekent het ontbreken van een lockup-afspraak dat vroege investeerders geen reden hebben om hun aandelen Coinbase lang vast te houden en dus voor verkoopdruk kunnen zorgen.

Dogecoin en binance coin niet aanwezig op Coinbase

De beursgang van Coinbase werd door de cryptogemeenschap gezien als een mijlpaal voor het digitale ecosysteem en een belangrijk breekijzer waarmee cryptovaluta zich toegang zouden verschaffen tot reguliere financiële markten. 

Twee opvallende cryptovaluta die ontbreken op het handelsplatfrom van Coinbase zijn dogecoin en binance coin. Juist deze cryptomunten trekken recent veel aandacht.

Lees ook: De baas van Binance, de grootste cryptobeurs ter wereld, legt uit waarom zijn vermogen vooral in bitcoin en binance coin zit

De dogecoin werd sinds begin dit jaar 13.000 procent meer waard; binance coin is inmiddels de op twee na grootste cryptomunt met een waardering van 99 miljard dollar.

"Coinbase is sinds het beursdebuut gestaag gezakt, omdat steeds meer handelaren in cryptomunten groot inzetten op altcoins en tokens op andere handelsplatformen", zegt analist Edward Moya van  valutahandelaar Oanda tegen Insider.

Concurrentie is een andere factor. Het met Coinbase concurrerende handelsplatform Binance heeft verklaard geen plannen te hebben voor een beursgang. Maar cryptobeurs Kraken heeft aangegeven dat het mogelijk volgend jaar voor een notering gaat, nu de handelsvolumes in de bitcoin zijn geëxplodeerd.

[activecampaign form=28]

LEES OOK: Ethereum kan nog ruim 10 keer zo veel waard worden – een voormalige techanalist legt uit waar de kracht ligt van de belangrijkste bitcoinrivaal