De begroting voor 2019 is rond. Dat maakte VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff donderdagavond bekend na coalitieoverleg. “We hoeven niet langer te vergaderen.”

Over de inhoud van het akkoord wilden de fractieleiders niets kwijt. “Het CDA is heel blij met het resultaat”, zei fractieleider Sybrand Buma.

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) zei “tevreden” te zijn. “Het is een heel mooi verhaal geworden.” Hij noemde het overleg “goed en constructief”. Vrijdag moet de ministerraad een hamerslag op het akkoord geven.

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie moesten het eens worden over de financiering van de afschaffing van de dividendbelasting. Verder moesten ze het nog eens worden over de koopkrachtplaatjes.

“Mensen gaan er volgend jaar in koopkracht op vooruit en dat plaatje ziet er denk ik goed uit”, zei D66-leider Alexander Pechtold.

Afschaffing kost een half miljard euro meer dan gepland

De afschaffing van de dividendbelasting is het lastigste onderwerp voor de coalitie. D66 en ChristenUnie zijn er niet blij mee. Ook in de samenleving is er weinig steun, blijkt uit peilingen.

De afschaffing van de dividendbelasting kost een half miljard euro meer dan gepland door de sterke economische groei. De hoofdmoot van dat bedrag wordt volgens ingewijden gevonden door de winstbelasting minder te verlagen (naar 22 procent in plaats van 21) en door 100 miljoen euro te gebruiken van de opbrengst van de afschaffing van de renteaftrek op converteerbare obligaties.

Het laatste coalitieoverleg tussen de vier fractieleiders en de top van het kabinet vond plaats op het ministerie van Financiën. Het kabinet sloot hiermee twee weken van coalitieonderhandelingen af over de begroting, die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd.

LEES OOK: Waarom dividendbelasting afschaffen? Unilever, AkzoNobel, Philips en Shell zijn steeds minder belangrijk voor de economie