KPN geeft voor drie miljard euro nieuwe aandelen uit via een claimemissie. Hoe gaat dat?

Telecombedrijf KPN moet zijn financiële buffers versterken en haalt voor drie miljard euro geld op bij beleggers. Grootaandeelhouder América Móvil, eigendom van de Mexicaanse miljardair Carlos Slim, is al akkoord.

Donderdag maakte KPN de voorwaarden van de zogenoemde claimemissie bekend.

Bij een claimemissie krijgen zittende aandeelhouders het recht om nieuwe aandelen te kopen. Elk gewoon aandeel KPN geeft recht op één claim. Aandeelhouders kunnen vervolgens met elk claimrecht inschrijven op twee nieuwe aandelen.

Aandeel KPN ex-claim

Hoe werkt dat? Van belang hierbij is de uitgifteprijs van de claims, die op 1,06 euro per stuk is vastgesteld. Verder telt de oude waarde van het aandeel KPN mee, die bedroeg woensdag 24 april bij het slot van de beurs 2,778 euro. Tot slot is de ruilverhouding van twee tegen één van belang.

Met deze variabelen kun je de zogenoemde theoretische ex-claimprijs berekenen. Dat wil zeggen: wat het aandeel waard zou moeten zijn na de emissie, als het aantal uitstaande aandelen pakweg is verdriedubbeld. De beurswaarde van KPN moet dan over meer aandelen worden verdeeld, wat een lagere koers oplevert.

Als je de formule voor de ex-claimprijs hanteert (zie kader), is het aandeel KPN theoretisch 1,63 euro waard.

Waarde claimrecht

KPN heeft met de emissieprijs van 1,06 euro van de claims een een korting gegeven van 35 procent op deze theoretische koers van 1,63 euro.

Er moet echter ook rekening worden gehouden met de ruilverhouding van twee tegen één. Neem je die in acht, dan is het claimrecht in theorie 1,14 euro waard.

Anders gezegd: de optelsom van de theoretische koers van KPN, zonder het claimrecht, en de theoretische waarde van het claimrecht is 1,63 euro plus 1,14 euro, rekening houdend met afrondingen kom je dan uit op ongeveer 2,78 euro. De slotkoers van woensdag

In de praktijk zal de waarde van het claimrecht meebewegen met de koersontwikkeling van KPN. Het aandeel noteerde donderdagochtend op de beurs ruim vijf procent lager op 2,63 euro.

Vanaf vrijdag 26 april is het claimrecht apart verhandelbaar op de beurs. Aandeelhouders kunnen hun claimrechten uitoefenen tot 14 mei drie uur 's middags.

Schuldenlast KPN

KPN kampt met druk op de inkomsten omdat klanten minder mobiel bellen en sms'en, en vaker chatdiensten gebruiken. De schuldenlast dreigt relatief hoog te worden in verhouding tot de operationele winst. Ook heeft KPN fors in de buidel getast voor nieuwe mobiele frequenties.

De versterking van het eigen vermogen via de claimemissie moet KPN financieel in rustiger vaarwater brengen. Afgelopen dinsdag kondigde KPN ook aan dit jaar en in 2014 geen dividend uit te keren aan de aandeelhouders.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl