Drie grote Amerikaanse banken kwamen dinsdag met de cijfers over het tweede kwartaal: JPMorgan Chase, Citigroup en Wells Fargo.

JPMorgan en Citigroup wisten te profiteren van forse winsten van hun beurshandelaren in de onrustige beursmaanden april, mei en juni.

Alle drie de banken zetten miljarden opzij in verband met verwachte betalingsproblemen voor leningen van consumenten en bedrijven.

Beursgenoteerde bedrijven staan in de startblokken voor de rapportage van de cijfers over het tweede kwartaal. Nog belangrijk dan de cijfers zelf is wat bedrijven denken over het verdere verloop van de coronacrisis.

Aandelenbeurzen zijn de afgelopen maanden flink opgelopen, terwijl bedrijven nog volop worstelen met de coronacrisis. Belangrijke vraag voor de komende weken is of de stijging van beurskoersen houdbaar is, gelet op wat ondernemingen zeggen over hun verwachtingen ten aanzien van de ontwikkelingen in de komende maanden.

Dinsdag gaven drie grote Amerikaanse banken een belangrijk startschot: JPMorgan Chase, Citigroup en Wells Fargo.

JPMorgan Chase presteert iets beter dan analisten hadden verwachten

JPMorgan Chase, de grootste bank van de Verenigde Staten gemeten naar de totale bezittingen, presenteerde cijfers over het tweede kwartaal die iets beter waren dan analisten hadden ingeschat. De bank zette een winst van liefst 4,7 miljard dollar in de boeken.

De grote plus zat 'm bij beleggingswinsten van de handelsafdeling van JPMorgan. Door de enorme bewegelijkheid van beurzen in het tweede kwartaal wisten de beurshandelaren van JPMorgan hun inkomsten met 80 procent op te schroeven tot bijna 10 miljard dollar.

Aan de andere kant heeft JPMorgan Chase in het tweede kwartaal verlies geleden bij de divisie voor particulieren en kleinzakelijke klanten van 176 miljoen dollar, tegen een winst van 4,2 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder.

De bank zette ook liefst 8,9 miljard dollar opzij voor verwachte verliezen op verstrekte leningen aan particulieren en bedrijven.

Topman Jamie Dimon hield zich zeer terughoudend uit over de nabije toekomst: "Ondanks positievere macro-economische data en stevige interventie van de overheid, is er nog veel onzekerheid over de ontwikkeling van de economie", zei Dimon in een verklaring.

Citigroup noteert een mooie winst, Wells Fargo stelt teleur

De resultaten bij Citigroup lieten een vergelijkbaar beeld zien. Ook Citigroup wist een beter dan verwachte winst neer te zetten in het tweede kwartaal met een winst van 1,3 miljard dollar, met dank aan sterke resultaten van de beurshandelaren van de bank.

Daar stond tegenover dat Citigroup 5,6 miljard dollar opzij zette voor brakke leningen van bedrijven en consumenten.

De bank Wells Fargo presenteerde een stuk minder rooskleurige cijfers. Over het tweede kwartaal bedroeg het verlies 2,4 miljard dollar. Dat was fors meer dan analisten hadden verwacht.

Ook zette Wells Fargo 8,4 miljard dollar opzij voor verwachte verliezen op leningen aan particulieren en bedrijven. Verder verlaagde de bank de dividenduitkering voor aandeelhouders.

Op de Amerikaanse beurs werden de cijfers van de drie grootbanken gemengd ontvangen: het aandeel JPMorgan Chase noteerde dinsdagmiddag 0,8 procent hoger, Citigroup verloor 2 procent en Wells Fargo ging 6 procent onderuit.

LEES OOK: Een beginnende Amerikaanse belegger startte met $15.000, zag dat $1 miljoen worden en verloor daarna alles – nu is hij boos op beleggingsapp Robinhood