• Migraine is een van de belangrijkste oorzaken van chronische gezondheidsproblemen bij mensen onder de vijftig jaar.
  • Patiënten met chronische migraine ondervinden dit gemiddeld 22 dagen per maand.
  • Het implantaat van de Eindhovense startup Salvia BioElectronics brengt dit terug naar 7 dagen per maand.
  • Het bedrijf heeft 26 miljoen euro opgehaald voor verdere ontwikkeling.

Chronische migraine onderdrukken door stroompjes naar de zenuwen te sturen. Het idee is niet nieuw, de uitvoering van Eindhovense startup Salvia BioElectronics wel.

Inmiddels is 26 miljoen euro opgehaald om het prototype van een implantaat verder te ontwikkelen, zo maakte het bedrijf dinsdag bekend.

Migraine is een van de belangrijkste oorzaken van chronische gezondheidsproblemen bij mensen onder de vijftig jaar. Eén op de zeven mensen heeft hier last van.

Ruim 5 procent van de patiënten heeft last van chronische migraine. Die ondervinden ze gemiddeld 22 dagen per maand.

Neurostimulatie is een effectieve manier om chronische migraine te behandelen, maar er zijn nog geen goedgekeurde apparaten die gemakkelijk te implanteren zijn.

Het idee van Salvia BioElectronics, zeer dunne bio-elektronische folies die onder de huid kunnen worden geplaatst, laat zich omschrijven als een soort van ultraplatte pacemaker.

Antimigraine-implantaat: 'Zo dun dat je er niets van voelt'

Operationeel directeur Daniel Schobben vertelt aan het Eindhovens Dagblad hoe het apparaatje werkt. Het lijkt lijkt op een festivalbandje: "Dit strookje plaatsen we op het achterhoofd onder de huid en is zo dun dat je er niks van voelt."

Bij traditionele apparaten die worden gebruikt bij chronische migraine is een relatief grote batterij nodig in de onderrug. Daarvandaan lopen kabeltjes langs de nek tot aan het achterhoofd.

"Deze methode is erg gevoelig voor slijtage omdat mensen nou eenmaal hun hoofd moeten bewegen", legt Schobben uit aan het ED. Bijna 40 procent van de patiënten met een dergelijk implantaat moet opnieuw onder het mes als het niet goed meer werkt.

Met de huidige techniek kan het aantal ziektedagen per patiënt van 22 naar 15 dagen per maand worden teruggeschroefd. Dat is met stimulans van het achterhoofd. Met het implantaat van Salvia BioElectronics, dat ook op het voorhoofd geplaatst kan worden, kan dit worden teruggebracht naar 7 dagen per maand.

'Drie weken in plaats van één week functioneren'

“Dat is voor mensen met chronische migraine een gigantisch verschil. Je moet je voorstellen dat je hiermee drie weken in plaats van één kunt functioneren. Daarnaast zijn de dagen dat je klachten hebt dan ook een stuk milder”, aldus Schobben tegen de krant.

Onder andere Inkef Capital, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en buitenlandse zorginvesteerders steken miljoenen in het implantaat van Salvia BioElectronics. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, heeft een lening van 5 miljoen euro verstrekt.

Voorlopig zal het product nog niet op de markt komen. Eerst moet veel worden getest en het implantaat moet nog worden goedgekeurd. Naar verwachting zal dit nog wel een aantal jaren gaan duren, denkt Schobben.

LEES OOK: IJshoofdpijn: waarom je hersenen ‘bevriezen’ als je ijs eet