Twix, Maltesers of Milka, deze lekkernijen van chocolade worden binnenkort waarschijnlijk duurder. Door de uitbraak van ebola in West-Afrika staat de cacaoteelt in Ivoorkust en Ghana namelijk onder druk. 

Ivoorkust heeft de grens gesloten met buurlanden Liberia en Guinee, twee van de West-Afrikaanse landen die het zwaarst zijn getroffen door de ebola-epidemie. Daardoor kunnen arbeiders uit die landen niet naar Ivoorkust komen om te helpen met het plukken van cacaobonen, schrijft Politico.

De timing is ongelukkig omdat het oogstseizoen op het punt van beginnen staat. Ivoorkust, waar nog geen enkel ebola-geval is ontdekt, is goed voor ruim een derde van de wereldwijde cacaoproductie, blijkt uit cijfers van The International Cocoa Organization. Ghana, dat grenst aan Ivoorkust, produceert jaarlijks 20 procent van alle cacao.

Cacaoprijs flink gestegen

Door het dreigende gebrek aan arbeiders en de vrees dat het virus overslaat naar Ivoorkust is de prijs van cacao de afgelopen maanden flink gestegen. Een ton cacaobonen kostte vorige week donderdag 3.097 dollar op de groothandelsmarkt, terwijl dat acht maanden geleden nog 2.700 dollar was.

De prijs van cacao-futures liep in september op tot bijna 3.400 dollar per ton, terwijl die in 2013 en 2013 steeds onder de 2.700 dollar lag. Een future is een termijncontract waarmee je van tevoren prijsafspraken maakt over levering van een product, zoals koffie of graan, op een bepaald moment in de toekomst.

(klik op kaartje voor uitvergroting)

west-afrika

De grootste cacaoverwerker ter wereld, het Zwitserse Barry Callebaut, heeft twee fabrieken in Ivoorkust. Het bedrijf berekent de prijsstijgingen door aan hun klanten, zei woordvoerder Raphael Wermuth begin oktober tegenover De Tijd (klik hier om het artikel via Blendle te kopen). Hij tekent aan dat huidige cacaoprijs geen record is; tijdens de politieke crisis in Ivoorkust drie jaar geleden kwam de prijs per ton uit boven de 3.600 dollar.

Maatregelen cacao-industrie tegen Ebola

De cacao-industrie werkt ondertussen aan maatregelen om de uitbraak van ebola in te dammen. De World Cocoa Foundation zamelt geld in van snoepbedrijven als Nestlé en Mars om het Rode Kruis en andere hulporganisaties te helpen bij het bestrijden van ebola. Woensdag maakt de stichting daarover meer bekend, schrijft Politico.

De ziekte heeft inmiddels aan meer dan 4.000 mensen het leven gekost. Bij 8399 mensen in zeven landen is de ebola vastgesteld, maakte de wereldgezondheidsorganisatie WHO vrijdag bekend. In Liberia zijn de meeste mensen gestorven: 2316. Daarna komen de twee andere zwaarst getroffen landen: Sierra Leone (930) en Guinee (778).

Lees ook

Schade ebola kan oplopen tot 25 miljard euro

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl