Chinezen kunnen binnenkort alleen nog via gezichtsherkenning een internetabonnement of een nieuw mobiel nummer aanvragen.

De Chinese regering heeft vorige maand aangekondigd dat telecomaanbieders het gezicht moeten scannen van burgers die nieuwe internetdiensten willen of een nieuw telefoonnummer. De regels gaan in op 1 december.

Het verantwoordelijke Ministerie van Informatietechnologie stelt dat de beslissing onderdeel uitmaakt van het beleid om “de rechten en belangen van burgers online te kunnen garanderen” en fraude te voorkomen, schrijft Quartz. Volgens de laatst beschikbare gegevens heeft China zo’n 854 miljoen internetgebruikers.

Door de nieuwe regels kunnen Chinezen ook hun mobiele nummer niet meer overdragen aan iemand anders. Volgens Quartz is China het eerste land ter wereld waar gezichtsherkenning verplicht is om gebruik te maken van internet en mobiele diensten.

De maatregelen maken deel uit van een breder beleid van China om de activiteiten en het gedrag van burgers goed in de gaten te houden.

china facial recognition glasses

Foto: Thomas Peter/Reuters

Afgelopen maand schreven Chinese staatsmedia over de ontwikkeling van een nieuwe "supercamera", een door kunstmatige intelligentie aangestuurde 500-megapixelcamera die in staat is tot in detail individuele gezichten te herkennen te midden van tienduizenden mensen. Volgens de staatsmedia is de camera vijf keer zo krachtig als het menselijk oog en kan hij worden gebruikt voor "militaire toepassingen en voor de openbare veiligheid".

Afgelopen jaar zei China ook een nieuwe toezichtscamera's te hebben ontwikkeld die mensen kan herkennen op basis van hun loopstijl en hun silhouet. De technologie voor "loopherkenning" wordt al in meerdere Chinese steden toegepast, waaronder Peking en Sjanghai.

Onder president Xi Jinping is er flink meer censuur en controle gekomen in China. In 2014 kondigde zijn regering plannen aan voor een "sociaal krediet-systeem" waarbij alle 1,4 miljard Chinese burgers een bepaalde score krijgen op basis van hun gedrag. Volgens China moet het systeem ervoor zorgen dat mensen ervan bewust zijn dat "vertrouwen heel eervol is en het breken van vertrouwen een schande".

Het systeem is in een aantal steden al ingevoerd en geldt vanaf volgend jaar voor heel China. Door rood lopen, de stoep blokkeren, je ov-kaartje niet betalen en zelfs rondhangen kunnen je punten kosten voor je sociaal krediet-score. Dat kan betekenen dat je de trein niet meer in mag, je internetsnelheid wordt verlaagd en dat je aan de publieke schandpaal wordt genageld.

Lees meer: