Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00

Het noodlijdende Chinese vastgoedconcern Evergrande zakte maandag 12 procent op de beurs van Hongkong. Evergrande wil met zijn buitenlandse schuldeisers om de tafel gaan om zijn schulden te herstructureren. Het concern kan namelijk geen garantie meer geven dat het al zijn schulden kan blijven betalen.

Schuldeisers hebben directe betaling van een bedrag van omgerekend 230 miljoen euro gevraagd, waarbij een betaling van omgerekend 73 miljoen euro het meest urgent is. Dat laatste bedrag moet maandag worden voldaan, aangezien deze verplichting afgelopen begin november met maximaal 30 dagen vooruit was geschoven.

Intussen heeft de Chinese centrale bank in het weekend een verklaring afgegeven dat de problemen bij Evergrande in eerste instantie vallen onder de provinciale regering van Guangdong. Die verklaarde in het weekend dat er een werkgroep is gevormd om risico’s aan te pakken en de “belangen van alle betrokken partijen” te beschermen.

Als Evergrande geen overeenkomst kan bereiken over de herstructurering van zijn schulden dreigt een faillissement van het concern.

De Hang Seng-index in Hongkong verloor maandag tussentijds 1,3 procent.

Techinvesteerder Softbank zakt op Japanse beurs

 De Japanse techinvesteerder SoftBank ging maandag hard onderuit op de beurs in Tokio. Beleggers maakten zich zorgen over de dalende waarde van de beleggingsportefeuille van het bedrijf. Vooral de Chinese technologiebedrijven waarin SoftBank grote belangen heeft staan al enige tijd flink onder druk en gingen maandag opnieuw omlaag.

SoftBank zakte 8 procent tot het laagste niveau in vijftien maanden. De koersval volgde op forse koersdalingen van de Chinese taxidienst Didi en de Chinese webwinkel Alibaba in New York op vrijdag.

SoftBank is een grote investeerder in die bedrijven. Didi kelderde vrijdag dik 22 procent na de aankondiging zijn beursnotering op Wall Street op te geven onder druk van de Chinese autoriteiten en naar de beurs in Hongkong te gaan. Beleggers vrezen nu dat andere Chinese bedrijven zoals Alibaba, de waardevolste investering van SoftBank, ook hun noteringen in New York zullen opgeven.

Alibaba zette de koersdaling van afgelopen vrijdag op Wall Street voort en verloor 5 procent in Hongkong. Het bedrijf liet weten dat de lang zittende financiële topbestuurder Maggie Wu per 1 april zal worden vervangen door Toby Xu. Wu blijft wel lid van het bestuur van het Chinese concern.

De Nikkei-index in Tokio eindigde 0,4 procent lager op 27.927,37 punten door het koersverlies van zwaargewicht SoftBank.

LEES OOK: Dit gaat China doen als vastgoedreus Evergrande omvalt: bescherming huizenkopers heeft hoogste prioriteit