Een aandeel op de beurs van Shenzhen in China, waarvan de naam klinkt als ‘Trump wint fors’,  schoot op 3 november flink omhoog.

Het Chinese bedrijf houdt zich bezig met luchtverkeerssystemen en heeft verder geen zakelijke banden met de Amerikaanse president Donald Trump.

Op de beurs wordt de definitieve uitslag van de Amerikaanse verkiezingen nauwlettend gevolgd.

Een aandeel op de Chinese beurs van Shenzhen, waarvan de naam in het Mandarijn enigszins klinkt als ‘Trump wint fors’, schoot op 3 november flink omhoog.

Hiermee gebeurde ongeveer hetzelfde als in 2016, toen dit aandeel ook steeg op de Chinese beurs, op het moment dat de Amerikaanse president Donald Trump op de verkiezingsdag in de Verenigde Staten de leiding nam. 

Het aandeel van het bedrijf Wisesoft klom dinsdag met ruim 6 procent, en stond tussentijds 10 procent hoger. De Chinese naam van het bedrijf is ‘Chuan Da Zhi Sheng.’ Dat kun je zo uitspreken dat het klinkt als ‘Trump wint fors.’ In het Mandarijn wordt Trump ook wel vertaald als ‘Chuan Pu.’

Wisesoft heeft verder geen zakelijke banden met Donald Trump en staat sinds de start van dit jaar zo’n 17 procent in de plus. Het bedrijf maakt systemen voor verkeersbegeleiding in het luchtruim.

Amerikaanse verkiezingen: spannende eindsprint

De Amerikaanse verkiezingsstrijd is uitgelopen op een nek-aan-nekrace tussen president Trump en zijn Democratische uitdager Joe Biden.

Trump claimde woensdagochtend de overwinning, maar een aantal cruciale staten zijn nog onbeslist. Als de verkiezingsuitslag daar een krappe overwinning oplevert voor één van beide kandidaten, kan een juridische strijd volgen.

Ook bij de strijd om de Amerikaanse Senaat is het nog spannend. Veel marktanalisten hebben voorafgaand aan de verkiezingen aangegeven dat een verkiezingsuitkomst met een verdeeld Congres het lastiger maakt om grote beleidsveranderingen door te voeren, wat de slagvaardigheid van de Amerikaanse overheid niet ten goede komt.

LEES OOK: Krappe uitslag bij Amerikaanse verkiezingen en verdeeld Congres: dat is het scenario waar beurs niet op zit te wachten