Aandelenbeurzen in Europa reageerden woensdagochtend negatief op het perspectief van krappe Amerikaanse verkiezingsuitslag.

Als er een juridische strijd volgt om de verkiezingsuitslag, kan dat de Amerikaanse economie op korte termijn extra schaden.

De kans op een groot steunpakket voor de economie neemt op de korte termijn af.

Europese beurzen lieten woensdag een grillig koersverloop zien. De financiële markten zijn vooral in afwachting van de uitkomst van de spannende race om het Witte Huis in de Verenigde Staten.

Hoewel er nog miljoenen stemmen geteld moeten worden, claimde president Donald Trump al de overwinning. Ook beweerde hij zonder enig bewijs dat er is gefraudeerd.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,2 procent lager op 553,36 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 804,99 punten. De beurzen in Londen en Parijs klommen 0,1 procent. Frankfurt verloor 0,1 procent.

Beleggers hopen dat de verkiezingsuitslag in de VS snel bekend zal worden gemaakt en een gevreesde lange juridische strijd over de uitkomst zal worden vermeden.

Trump kondigde aan naar het Amerikaanse hooggerechtshof te willen stappen om de telling te stoppen. Joe Bidens campagneteam verklaarde juridische teams klaar te hebben staan om zich daartegen te verzetten en dat elke geldige stem geteld zal worden.

Bekijk hier de actuele stand van zaken rond de Amerikaanse verkiezingen.

In belangrijke staten zoals Pennsylvania, Wisconsin en Michigan is de uitslag nog niet bekend.

Uitblijven economische steunpakket negatief voor Amerikaanse economie

Als er een langere periode van juridische strijd volgt, betekent dit dat een groot steunpakket voor de Amerikaanse economie in verband met de coronacrisis langer op zich laat wachten. Dit wordt door in de financiële wereld gezien als een scenario dat op de korte termijn negatief is voor de beurs.

Belangrijk vanuit beleidsoogpunt is ook dat de strijd in het Congres opnieuw kan uitlopen op een verdeelde situatie, waarbij het Huis van Afgevaardigden Democratisch blijft en de Senaat in meerderheid Republikeins.

Veel marktanalisten hebben voorafgaand aan de verkiezingen aangegeven dat een verkiezingsuitkomst met een verdeeld Congres het lastiger maakt om grote beleidsveranderingen door te voeren, wat de slagvaardigheid van de Amerikaanse overheid niet ten goede komt.

LEES OOK: Dit is het scenario waar iedereen voor vreest: Trump wint op 3 november, maar verliest alsnog na tellen van eerder uitgebrachte stemmen