De Chinese yuan vormt nog niet een serieuze bedreiging voor de dollar. Het monetaire beleid van de Chinese overheid en de recente kapitaalvlucht uit Hongkong wijzen erop dat China nog niet in staat is om een geloofwaardig alternatief te bieden voor de dominantie van de dollar, stelt een ervaren econoom.

Steven Blitz, hoofdeconoom bij adviesbureau TS Lombard, zegt tegen Insider dat China niet bereid lijkt de economische verantwoordelijkheid op zich te nemen die verbonden is met positie van dominante wereldmunt.

De westerse sanctiemaatregel om vreemde valutareserves van Rusland en de toegang van dat land tot het Amerikaanse financiële stelsel te bevriezen, heeft tot speculatie geleid dat andere landen misschien hun afhankelijkheid van de dollar willen beperken. Door de toenemende economische macht van China zien sommigen de yuan als de volgende mondiale reservevaluta.

Volgens Blitz blijkt echter uit de negatieve reacties op de toegenomen controle die China uitoefent over het belangrijke financiële centrum Hongkong, dat investeerders huiverig zijn voor de invloed van de Chinese overheid. “Als iedereen van de Chinezen houdt en yuans wil bezitten, waarom verhuizen ze dan allemaal Singapore? Niet alleen fysiek, maar ook met hun geld”, zegt hij.

China voerde in 2020 een nationale veiligheidswet voor Hongkong die de autonomie van de stad beperkte en het makkelijker maakte om politieke opposanten te straffen.

Yuan is er nog niet klaar voor om de 's werelds belangrijkste valuta te worden

Een aantal bedrijven is van Hongkong naar Singapore verhuisd. Intussen zijn de financiële markten in Hongkong, Shanghai en Shenzhen dit jaar ingestort, deels als gevolg van China's strenge COVID-regels die steden en regio's tot strikte lockdowns hebben gedwongen.

De Hang Seng aandelenindex van Hongkong is in de afgelopen drie jaar met ongeveer 30 procent gedaald.

Blitz geeft aan dat China nog niet klaar is om de economische verantwoordelijkheden op zich te nemen die horen bij de rol van hoeder van 's werelds belangrijkste munt. Hij zegt ook dat bedrijven die internationaal handel drijven, waarschijnlijk niet snel contracten zullen omzetten van dollars naar yuan.

Volgens Blitz helpt het grote handelstekort van de VS om de wereldeconomie te laten groeien "en China is niet van plan die verantwoordelijkheid op zich te nemen."

China telt ook relatief weinig bedrijven met een wereldwijde dominantie en dat betekent dat het land niet de macht heeft om de yuan aan de wereldeconomie op te dringen, aldus Blitz.

Maandag verdedigde de Amerikaanse onderminister van Financiën, Wally Adeyemo, eveneens de positie van de dollar door te zeggen: "Ik verwacht dat de dollar de dominante valuta in de wereld blijft. Wij hebben de diepste, meest liquide kapitaalmarkten ter wereld. We hebben de belangrijkste en meest complexe economie", zei hij.

LEES OOK: Rusland accepteert Chinese yuan bij de verkoop van zijn olie en kolen: daarmee wordt de Chinese munt gebruikt om de dominantie van de dollar te ondermijnen