De Chinese regering laat het Amerikaanse consulaat in de stad Chengdu sluiten, in reactie op de sluiting van het Chinese consulaat in Houston.

Beleggers reageren negatief op de oplopende spanning tussen China en de VS.

In Azië zakte de Hang Seng-index van Hongkng vrijdag ruim 2 procent.

De Chinese regering heeft de sluiting gelast van het Amerikaanse consulaat in Chengdu. Het is volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken “een wettig en noodzakelijk antwoord op de ongerechtvaardigde actie van de VS”, meldde The South China Morning Post.

Beijing reageert op de sluiting van het Chinese consulaat in Houston. Washington besloot daartoe omdat hackers met steun van de Volksrepubliek vertrouwelijke informatie van onder meer bedrijven in de VS zou vergaren.

De tegenmaatregel is volgens de Chinese regering “overeenkomstig het internationaal recht, de gebruiken in internationale relaties en de diplomatieke praktijk.”

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo herhaalde donderdag in een toespraak de beschuldigingen en zei dat het consulaat in Houston een centrum is van spionage en “de diefstal van intellectueel eigendom”. Het consulaat moet vrijdag sluiten, maar de consul-generaal, Cai Wei, zei donderdag tegen Amerikaanse media dat het consulaat tot nader order geopend blijft.

Lees ook op Business Insider

Het Amerikaanse consulaat in de metropool Chengdu houdt zich vooral bezig met het zuidwesten van China, inclusief het door China bezette Tibet en de provincie Sichuan. Sommige Chinese media suggereren dat de regering om de Amerikanen nog meer te tarten beter had kunnen bevelen het consulaat in Hongkong te sluiten.

Forse verliezen beurzen Azië

De Aziatische aandelenmarkten lieten vrijdag forse verliezen zien. Vooral de technologiebedrijven werden van de hand gedaan in navolging van de flinke koersverliezen onder Amerikaanse branchegenoten.

De belangrijke financiële markten in Tokio waren dicht vanwege een vakantieperiode in Japan.

De hoofdindex in Shanghai raakte tussentijds 3 procent kwijt. In Hongkong leed de Hang Seng-index een tussentijds verlies van ruim 2 procent. Het Chinese technologiebedrijf Tencent verloor 5 procent.

De All Ordinaries in Sydney zakte 1,2 procent onder aanvoering van de Australische banken en oliebedrijven. De Kospi in Seoul verloor 0,6 procent.

LEES OOK: Trump slaat een hardere toon aan tegen China: geen speciale handelsrelatie meer met Hongkong.