Reizigers die naar China gaan, hoeven vanaf 8 januari niet meer in quarantaine. Die plicht komt dan te vervallen, zo valt op te maken uit versoepelde regels die de gezondheidsautoriteiten maandag bekend hebben gemaakt. Een negatieve PCR-test volstaat voortaan om China binnen te komen.

China nam in 2020 vergaande maatregelen om het coronavirus zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Buitenlandse reizigers moesten eerder tot 14 dagen in quarantaine voordat ze naar hun bestemming mochten. Die periode werd in de loop van dit jaar al ingekort tot tien dagen en komt binnenkort dus volledig te vervallen.

Als een van de weinige landen hield China tot voor kort vast aan een zeer strikt coronabeleid. De afgelopen weken is het land echter in rap tempo de regels aan het versoepelen. De strikte voorschriften leidden de laatste tijd regelmatig tot spanningen en zelfs tot demonstraties in steden, een zeldzaamheid in China.

De Chinese Nationale Gezondheidscommissie heeft verder bekendgemaakt dat het Covid-19 van de lijst met de gevaarlijkste infectieziekten heeft gehaald. De ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt hoort vanaf de dag waarop de versoepelingen ingaan niet meer tot de A-klasse, maar tot de B-klasse daaronder.

Door het strenge coronabeleid lieten zowel toeristen als internationale zakenreizigers China de afgelopen jaren grotendeels links liggen. Met de nieuwe regels zal het weer veel makkelijker worden om China te bezoeken. Ook op het aantal internationale vluchten dat in China mag arriveren zal vanaf 8 januari geen limiet meer zijn.

Tientallen miljoenen nieuwe coronabesmettingen per dag

Momenteel komen er iedere dag zo'n 37 miljoen coronagevallen bij, volgens een schatting van de Chinese autoriteiten afgelopen zaterdag. Daarmee is de huidige Chinese corona-uitbraak de grootste ter wereld. Het is niet bekend waar de schatting precies op is gebaseerd, aangezien er niet meer op grote schaal wordt getest.

In de eerste 20 dagen van december zijn 248 miljoen mensen besmet met het virus, dat is 18 procent van de Chinese bevolking. De cijfers komen uit een memo van een intern gesprek van de Chinese Gezondheidscommissie en is gelezen door persbureau Bloomberg.

Het vorige record aan dagelijkse besmettingen was 4 miljoen, in januari dit jaar.

De sterke stijging in het aantal besmettingen wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat China in snel tempo de voorheen enorm strenge coronamaatregelen afschaft. Eerst gold er een zero-covidbeleid in het land, maar na hevige protesten van de bevolking is de regering overstag gegaan en schrapt het veel maatregelen.

Volgens de autoriteiten is de helft van de provincie Sichuan besmet, net als 50 procent van de inwoners van hoofdstad Beijing. De verwachting van experts is dat de huidige coronagolf in China tot eind januari kan aanhouden.

LEES OOK: De weigering van China om westerse coronavaccins te gebruiken zorgt voor onoplosbare problemen in het land