We kunnen niet meer zonder zeldzame aardmetalen. Ze zijn een onmisbaar bestanddeel van mobiele telefoons, microchips en elektrische auto’s.

Des te opvallender is het dat China de markt voor zeldzame metalen domineert. De infograpic hieronder van databureau Statista laat zien dat China verreweg de grootste reserves heeft en een nog groter aandeel in de mondiale productie.

De dominante positie van China is een risico als de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China volledig ontspoort. China heeft al gehint dat de export van deze metalen een wapen kan zijn in de handelsoorlog.

Toch lijkt de dominante positie van China langzaam te verminderen. De infographic laat ook zien dat de productie van andere landen in het afgelopen decennium is gestegen. Met name Australië en de Verenigde Staten zijn meer gaan produceren. Daarnaast hebben Vietnam en Brazilië samen net zo veel bewezen reserves als China.

Kortom, er lijken genoeg mogelijkheden om (op termijn) de afhankelijkheid van China te verminderen.

Bovendien loopt China het risico dat andere landen harder op zoek gaan naar alternatieve materialen, als het de uitvoer van zeldzame aardmetalen beperkt. Een exportrestrictie is uiteindelijk niet in China’s belang.

LEES OOK: China sorteert voor op harde handels- en techoorlog: de ‘Lange Mars’ van Xi is begonnen

Lees ook op Business Insider