• De Chinese onbemande verkenner Zhurong is succesvol geland op de planeet Mars, melden Chinese staatsmedia.
  • China wil met de Zhurong sporen van leven vinden en het oppervlak en de bodem van Mars in kaart brengen.
  • De verkenner kan zich met een snelheid van ongeveer 200 meter per uur over het planeetoppervlakte bewegen en wordt aangedreven door zonne-energie.

Een Chinese onbemande verkenner is succesvol geland op de planeet Mars, melden Chinese staatsmedia.

De succesvolle landing van Zhurong, zoals het wagentje heet, is een triomf voor China, dat steeds meer ambities heeft op het gebied van ruimtevaart.

De verkenner moest om een goede landing te maken eerst de ‘zeven minuten van doodsangst’ doormaken. De daling door de atmosfeer van Mars geldt als verraderlijk en is voor een aantal missies een brug te ver gebleken.

De Chinese ruimtevaartdienst bevestigde dat de landing een succes was en president Xi Jinping feliciteerde alle betrokkenen.

China volgt de Verenigde Staten en Sovjet-Unie

China is het derde land dat gecontroleerd een 'rover' heeft laten landen op Mars. De Chinese staatstelevisie besteedde aandacht aan die historische gebeurtenis in het programma 'Nihao Mars' ('Hallo Mars').

Eerder lukte dit technologische hoogstandje alleen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten. In maart van dit jaar was er de succesvolle landing van het Marswagentje Perseverance van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. De Perseverance zond foto's en geluid van het oppervlakte van de rode planeet terug naar aarde.

De Chinezen hebben de zes wielen tellende Marsrover vernoemd naar een mythische vuurgod. Het karretje vloog naar Mars aan boord van de ruimtesonde Tianwen-1 (Hemelse Vragen-1).

Die was in juli gelanceerd. In februari kwam het vaartuig aan bij planeet, na een moeilijke oversteek van 470 miljoen kilometer in ongeveer 200 dagen tijd.

Het wagentje met wetenschappelijke instrumenten is met een landingscapsule naar het planeetoppervlakte gebracht. Dat toestel gebruikte een parachute en stuwraketten om af te remmen tijdens de landing. Het bleef aanvankelijk op ongeveer 100 meter boven de grond hangen om een goede plek te zoeken.

China wil met de Zhurong sporen van leven vinden en het oppervlak en de bodem van Mars in kaart brengen. De verkenner kan zich met een snelheid van ongeveer 200 meter per uur over het planeetoppervlakte bewegen en wordt aangedreven door zonne-energie.

De Marsmissie is niet enige ambitieuze ruimteproject van China. Dat begon eind april ook aan de bouw van een ruimtestation bij de aarde.

LEES OOK: Adembenemende foto’s van het nieuwe Marskarretje tonen 200 meter hoge kliffen en mysterieuze rotsformaties