China is begonnen aan militaire oefeningen bij Taiwan. Die zijn volgens staatsmedia bedoeld als waarschuwing aan “separatisten” op het democratisch bestuurde eiland. De Chinese autoriteiten zijn woedend over een recent bezoek van de Taiwanese vicepresident William Lai aan de Verenigde Staten.

Taiwan zegt zeker 42 Chinese gevechtsvliegtuigen en acht schepen te hebben waargenomen.

Het Chinese staatspersbureau Xinhua bericht dat wordt gekeken hoe goed de strijdkrachten van China in staat zijn om onder echte oorlogsomstandigheden te vechten en de controle over het luchtruim en de wateren in het gebied over te nemen.

China heeft felle kritiek geuit op “lastpak” Lai, die volgend jaar meedoet aan de Taiwanese presidentsverkiezingen. Hij bezocht onlangs Paraguay en stopte op de heen- en terugweg ook in de Verenigde Staten.

De vicepresident zei daar tijdens een bijeenkomst in New York dat Taiwan zich niet zal laten intimideren door autoritaire regimes. "We zullen de waarden van democratie en vrijheid blijven verdedigen."

De VS hebben benadrukt dat Lai alleen tussenstops maakte in de VS die weinig om het lijf hadden. Washington heeft opgeroepen tot kalmte. De autoriteiten in China zien het bezoek echter als een "provocatie" en verweten de Taiwanese politicus en zijn politieke partij "samen te spannen" met de Amerikanen.

De VS leveren tot chagrijn van Beijing veel wapens aan het eiland voor de Chinese kust.

Taiwan had gerekend op Chinese militaire oefening

De Chinese regering ziet Taiwan als een afvallige provincie. Het eiland bestuurt zichzelf sinds de communistische machtsovername in China en noemt zich ook de Republiek China.

De Chinese regering heeft nooit uitgesloten het eiland met geweld te zullen inlijven en probeert Taiwan internationaal te isoleren. Daarom hebben de meeste landen ook geen formele diplomatieke betrekkingen met het eiland.

Op Taiwan was al rekening gehouden met nieuwe Chinese exercities. China kondigde ook militaire oefeningen aan toen de Democrate Nancy Pelosi het eiland vorig jaar bezocht. Zij was destijds de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en daarmee een van de belangrijkste politici in de Verenigde Staten.

LEES OOK: ‘China wil geen vazalstaat maken van Rusland, maar de ervaring van Moskou in Oekraïne gebruiken tegen het Westen’