• Rusland is door de invasie van Oekraïne economisch afhankelijker geworden van China.
  • Maar Beijing zal zijn nieuwe machtspositie niet gebruiken om van Rusland een economische vazalstaat te maken, schrijft een westerse denktank.
  • Volgens analist Michail Korostikov wil China profiteren van de Russische kennis over het omzeilen van westerse, economische sancties en de militaire strijd tegen westerse wapens.
  • Lees ook: Voor het eerst heeft Oekraïne waarschijnlijk meer tanks dan Rusland, maar dat is niet het hele verhaal

Sinds de invasie van Oekraïne eind februari 2022 is Rusland economisch sterker gaan leunen op China. Maar dat betekent niet dat president Vladimir Poetin zal gaan dansen naar de pijpen van Beijing.

Dat schrijft analist Michail Korostikov in een blogpost voor de westerse denktank Carnegie Endowment for International Peace.

Rusland is inmiddels China’s grootste olieleverancier. En China levert Rusland technologie die het niet meer kan verkrijgen in het Westen. Sommige analisten verwachten dat de Russische economie hierdoor zal “yuaniseren“, ofwel afhankelijk zal worden van China.

Korostikov denkt dat dat wel meevalt. “De relatie tussen Rusland en China is zeker niet perfect, maar de gedeelde belangen van de leiders van beide landen […] creëren een solide basis voor een redelijk gelijkwaardige samenwerking”, schrijft hij.

Ook zouden sommige analisten de Russische afhankelijkheid van China overschatten. Volgens Korostikov is China goed voor 22 procent van de Russische handel. Dat is minder dan bijvoorbeeld Australië, dat 26 procent van zijn goederen exporteert naar China.

'China wil van Rusland geen vazalstaat maken'

Hoewel China de kans heeft om van Rusland een economische vazalstaat te maken, heeft het hier geen reden toe, beargumenteert Korostikov.

Zo hebben de twee landen al toegang tot elkaars markten. Daarnaast zou een poging van China om Rusland economisch gezien op bepaalde gebieden onder druk te zetten, kunnen rekenen op een sterke tegenreactie van het Kremlin.

Ook heeft Rusland iets wat China wil: kennis over het omzeilen van economische sancties en ervaring met een militaire strijd tegen westerse wapens in Oekraïne, schrijft Korostikov. Volgens de analist is die kennis van belang voor Beijing, omdat het een confrontatie met het Westen als onvermijdelijk ziet.

LEES OOK: NAVO-landen gebruiken de oorlog in Oekraïne om geavanceerde wapensystemen te testen: dat levert veel waardevolle informatie op