De Chinese verzekeraar Anbang, het moederbedrijf van het Nederlandse Vivat, is door toezichthouders in China onder curatele gezet. De autoriteiten nemen voor ten minste een jaar de controle over de bedrijfsvoering over bij Anbang en oprichter Wu Xiaohui zal worden vervolgd voor vermeende fraude.

Toezichthouders in het Aziatische land stellen dat Anbang zich heeft beziggehouden met illegale activiteiten die ook de financiële positie van het concern in gevaar hebben gebracht. De afgelopen jaren wordt door de regering in Peking hard opgetreden tegen corruptie. Wu werd in juni al opgepakt. De topman is ook bekend vanwege zijn banden met de Chinese politieke elite. Zo is hij getrouwd met de kleindochter van de vroegere Chinese leider Deng Xiaoping.

Anbang is volop met miljardenovernames in het buitenland bezig geweest. Zo kocht Anbang naast Vivat ook vastgoed en financiële dienstverleners in Europa en de VS. Anbang is tevens de eigenaar van het Waldorf Astoria hotel in New York.

Een woordvoerster van Vivat stelt dat de ontwikkelingen in China niet direct gevolgen hebben in Nederland. Het bedrijf achter merken als Zwitserleven, Route Mobiel, Reaal en ACTIAM heeft zelfstandig toegang tot de kapitaalmarkt. Onlangs heeft Vivat juist obligaties uitgegeven om leningen uit China af te lossen. “We zijn een zelfstandige vennootschap en staan onder het toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB)”, benadrukt de zegsvrouw. “We volgen de ontwikkelingen bij onze aandeelhouder in China natuurlijk wel op de voet.”

DNB doet in principe geen uitspraken over individuele instellingen. “Dit zijn nieuwe ontwikkelingen. We stellen ons op de hoogte”, is alles wat de toezichthouder hierover kwijt wilde.

Twijfels

De afgelopen jaren waren er al twijfels over het verdienmodel van Anbang in China en de manier waarop het bedrijf is gefinancierd. Pikant is dat de weinig transparante financiering van Anbang al vóór de overname van Reaal – de brakke verzekeraar die door de nationalisatie van SNS Reaal in staatshanden kwam – speelde. De Nederlandse staat en toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) hebben dit kunnen meewegen bij het besluit om de overname van Reaal door Anbang goed te keuren.

Belangrijk argument voor de staat om Reaal/Vivat over te doen aan de Chinezen was dat Anbang een forse kapitaalinjectie wilde doen in Reaal. Zonder de Chinese steun was het de vraag of de Nederlandse verzekeraar met 6 miljoen polishouders te redden was geweest.

Lees ook op Business Insider

LEES MEER: Chinese topman van moederbedrijf verzekeraar Vivat ‘verdwijnt’: DNB had dit kunnen voorzien