ANALYSE – Er is een schimmige situatie ontstaan rond de topman van het Chinese bedrijf Anbang, dat in Nederland in 2015 verzekeraar Vivat (het voormalige Reaal) overnam.

Topman Wu Xiaohui van de Chinese verzekeraar Anbang is om “persoonlijke redenen” tijdelijk niet in staat om zijn functie te vervullen, zo liet het moederbedrijf van de Nederlandse verzekeraar Vivat (het voormalige Reaal) woensdag weten in een verklaring. Zijn taken worden voorlopig overgenomen door collega’s.

Volgens De Financial Times is Wu gearresteerd. Anbang is de afgelopen jaren in China fors gegroeid als verzekeraar en deed daarbuiten veel overnames. De afgelopen jaren waren er al twijfels over het verdienmodel van Anbang in China en de manier waarop het bedrijf is gefinancierd.

Zes grote Chinese banken zouden door de overheid inmiddels zijn geïnstrueerd om zakelijke deals over de verkoop van verzekeringspolissen van Anbang te bevriezzen, aldus persbureau Bloomberg.

Twijfels over Anbang

Pikant is dat de weinig transparante financiering van Anbang al vóór de overname van Reaal – de brakke verzekeraar die door de nationalisatie van SNS REaal in staatshanden kwam – speelde. De Nederlandse staat en toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) hebben dit kunnen meewegen bij het besluit om de overname van Reaal door Anbang goed te keuren.

Zo meldde onder meer het Chinese financiële tijdschrift Caixin begin 2015 dat het eigen vermogen van Anbang tussen 2009 en 2014 door kapitaalstortingen ongekend snel was gegroeid van pakweg 1 miljard euro naar 9 miljard euro.

Caixin, een voor Chinese begrippen tamelijk onafhankelijk economische publicatie, ploos diverse meldingen van Anbang bij China’s toezichthouder voor het verzekeringwezen na, om een idee te krijgen wie de nieuwe aandeelhouders van Anbang waren. Maar dat bleek niet eenvoudig.

De 31 nieuwe aandeelhouders die Anbang erbij kreeg in 2014, bestonden volgens Caixin vooral uit “kleine, vage bedrijven”, waaronder autodealers en mijnbouwbedrijfjes. Opvallend was dat veel van deze bedrijven kort voor hun deelname in Anbang het eigen aandelenkapitaal fors hadden opgekrikt, aldus Caixin. Wie er precies achter de nieuwe toetreders zitten, was niet duidelijk.

Rode prins Wu

Chinese media wezen in 2015 op het imposante netwerk van Anbang-topman Wu Xiaohui. Volgens de staatskrant China Daily dankte Wu zijn succes aan de “nauwe connecties met kinderen van China’s revolutionaire veteranen en leiders”. Deze familieleden van grote partijleiders staan bekend als ‘rode prinsen’. Vaak bezetten ze belangrijke posities in de communistische partij en bij staatsbedrijven.

Anbang-topman Wu was volgens diverse mediarapporten mogelijk tijdelijk getrouwd met een kleindochter van wijlen Deng Xiaoping, de man die China na de dood van Mao Zedong op het kapitalistische pad zette.

De Japanse krant Nikkei Asian Review stelde in februari 2015 dat Wu kwetsbaar was voor de interne machtsstrijd binnen de Communistische Partij: hij zou moeten oppassen voor 'anti-corruptiecampagnes' van de Chinese president Xi Jinping, met afstand de machtigste man van het land.

Ondanks deze berichten over Anbang gaven minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën en toezichthouder De Nederlandsche Bank in het voorjaar van 2015 goedkeuring voor de overname van Reaal door de Chinezen.

Belangrijk argument voor de staat om Reaal/Vivat over te doen aan de Chinezen was dat Anbang een forse kapitaalinjectie wilde doen in Reaal. Zonder de Chinese steun was  het de vraag of de Nederlandse verzekeraar met 6 miljoen polishouders te redden was geweest.

LEES OOK: Zo ziet een dag van Elon Musk eruit: werken in sessies van 5 minuten, geen ontbijt en e-mail vermijden