• Voor het eerst in meer dan drie jaar heeft China een flinke toename van zijn goudreserves gemeld.
  • De Chinese centrale bank heeft in november zijn goudreserves in eén klap met 32 ton verhoogd.
  • Er deden de afgelopen maanden al geruchten de ronde dat geheime kopers grote hoeveelheden goud aan het opkopen waren.
  • Lees ook: Zo wil China de macht van de dollar breken

Nieuwe cijfers van de Chinese overheid laten zien dat de centrale bank van China haar goudreserves in november voor het eerst in meer dan drie jaar heeft verhoogd. Mogelijk is dit een teken dat Beijing probeert zijn buitenlandse reserves te spreiden en minder afhankelijk wil zijn van de Amerikaanse dollar

China verhoogde zijn goudreserves in november met 32 ton ten opzichte van de voorgaande maand. In totaal bezit Chinese centrale bank nu ruim 1.980 ton aan goud, waarmee de goudreserves van China de op vijf na grootste ter wereld zijn, aldus persbureau Bloomberg

In het derde kwartaal van dit jaar werden er op de internationale markt door onbekende kopers enorme hoeveelheden goud opgekocht. Waarnemers speculeerden dat China of Rusland hun goudreserves wilden aanvullen. Het blijkt nu dat China een grote koper is geweest. 

Ondertussen zijn de internationale valutareserves van China afgelopen maand met 65 miljard dollar gestegen tot 3.100 miljard dollar.

China probeert meer afstand te nemen van het door de Verenigde Staten gedomineerde financiële systeem. De geopolitieke spanningen tussen de twee wereldmachten blijven groot en door de economische sancties van Washington tegen Rusland lijken beleidsmakers in Beijing zich verder van het Westen te isoleren.

De goudprijs klom woensdag met 0,3 procent naar 1.782 dollar per troy ounce (ongeveer 31,1 gram) en is de afgelopen maand ruim 5 procent gestegen.

LEES OOK: Beleggers sluizen massaal geld weg uit China: tientallen miljarden verdwijnen op schimmige manieren