Word, Excel, Powerpoint, voor iedereen die met Microsoft werkt, zijn die Office-icoontjes iconisch.

Maar de komende maanden zal elk icoontje een metamorfose ondergaan, zei Microsoft in een blogpost. Het wordt hun eerste nieuwe look in vijf jaar.

Alle superbekende logo’s als die van Word, PowerPoint, Excel en Outlook krijgen een opfrisbeurt. Ook Skype moet eraan geloven. Voor wie niet tegen een dergelijke verandering kan: het kleurenpalet van de pictogrammen blijft gelukkig wel hetzelfde. De tinten worden hoogstens licht bijgewerkt voor een helderder en moderner voorkomen.

Zie hier de nieuwe line-up, vergeleken met de pictogrammen uit 2013:
microsoft icons

Foto: Bovenste rij, van links naar rechts: Microsoft Outlook, OneDrive, Word, Excel en PowerPoint. Onderste rij, van links naar rechts: OneNote, SharePoint, Teams, Yammer en Skype. Bron: Microsoft

microsoft office new icons

Foto: In het nieuwe design zijn 'letter' en 'brief gescheiden. Bron: Microsoft Design

Office is tegenwoordig veel minder een softwarepakket dan vroeger, zei Microsoft. Het is meer een set diensten uit de cloud die je gebruikt op verschillende apparaten, en dat moet terugkomen in de nieuwe look.

"In ons nieuwe design hebben we de letter en de achtergrond in de vorm van een brief of sheet ontkoppeld. Daarmee hebben we in feite twee panelen gecreëerd: een voor de brief en een voor het symbool, die kunnen we koppelen of scheiden", aldus Jon Friedman, hoofd design van Microsoft Office in de blogpost.

microsoft office word evolution

Foto: Het icoontje voor Word sinds 2003. Bron: Microsoft Design

Microsoft Office heeft een lange weg afgelegd sinds de lancering van de eerste softwarebundel in 1990. Die bevatte slechts drie applicaties: Word, Excel en PowerPoint. Zoals je ziet is sindsdien het huidige Word-pictogram het langst meegegaan: maar liefst vijf jaar.

LEES OOK: Als je een iPhone 6S of ouder hebt, dan is het nu echt tijd om een nieuwe telefoon te kopen