OPINIE – Voor iedereen die een iPhone 6S of een nóg ouder model heeft: het is de hoogste tijd dat je een nieuw toestel koopt.

Er is natuurlijk geen gloeiende haast bij. Je kunt rustig wachten tot je contract verloopt, tot de vakantie of tot je kerst- of eindejaarsbonus binnenkomt. Maar dan zul je er toch echt aan moeten geloven.

Want? Omdat de nieuwste toestellen uit 2018 een dusdanige upgrade betekenen ten opzichte van de oudere modellen dat je echt het verschil merkt.

Dus als je nog een iPhone 5, 5S, 6 of 6S hebt, of zelfs de nagenoeg fossiele iPhone 4 of 4S, dan zijn dit vijf redenen waarom je toe bent aan een nieuwe iPhone.


1. De levensduur van de accu

Foto: De iPhone 6S. Bron: AP

Heb je een oudere iPhone? Dan gaat je accu vast niet lang mee. Ik heb zelf een iPhone 6S en het is lastig om met een oplaadbeurt het einde van de middag te halen. Meestal leg ik mijn toestel ergens midden op de dag aan de lader.

Mijn telefoon is nog geen twee jaar oud, dus wie een ouder model heeft zal ongetwijfeld met ergere problemen kampen.

Lees ook op Business Insider

Vergelijk dit met de accuduur van de drie nieuwste iPhones:

  • De iPhone XS kan 14 uur lang video’s afspelen, heeft een internetgebruik tot 12 uur en een gesprekstijd tot 20 uur;
  • De iPhone XS Max kan 15 uur video afspelen, heeft 13 uur internetgebruik en 25 uur gesprekstijd;
  • De iPhone XR ten slotte heeft 16 uur afspeeltijd voor video’s, 15 uur internetgebruik en 25 uur gesprekstijd.

2. De camera

Foto: De iPhone 5S. Bron: Steve Kovach/Business Insider

In 2017 was er nauwelijks een merkbaar verschil tussen de camera van een drie jaar oude iPhone 6S en die van de nieuwe iPhone 8. Dit jaar zijn de camera’s echter met sprongen vooruit gegaan.

Kijk even naar deze foto’s: de linker is geschoten met mijn iPhone 6S, de ander met de nieuwe iPhone XR. Duidelijk verschil, niet?

Dat komt omdat Apple in de iPhone XR, iPhone XS en iPhone XS Max nieuwe snufjes heeft toegevoegd, met name op softwaregebied. Zo maakt de camera betere foto’s bij weinig licht en is de HDR-modus verbeterd met behulp van kunstmatige intelligentie.


3. De prestaties

Foto: De iPhone 6 en 6 Plus. Bron: Business Insider

Gebruik je een iPhone van drie, vier of vijf jaar oud, dan is de chipset waarschijnlijk verouderd. In mijn iPhone 5S uit 2013 zit een A9-chip van Apple, toentertijd uiteraard het nieuwste van het nieuwste.

Maar Apple heeft sindsdien grote sprongen gemaakt in het design van hun processors. De A12 Bionic-chip die in de nieuwste iPhones zit, is sneller, krachtiger en zuiniger. Op sommige vlakken presteert de A12 zelfs beter dan de processors die je vindt in laptops.

Wat betekent dat in de praktijk? De software draait soepeler, apps openen razendsnel en de extra rekenkracht maakt meer functies mogelijk, zoals het achteraf aanpassen van het blur-effect in portretfoto’s.. Dus als jouw telefoon traag is, dan zijn die problemen met een upgrade zeker verholpen.


4. Ontwerp

Foto: De iPhone 5S. Bron: Getty Images/Justin Sullivan

Het ontwerp van de iPhone bleef tot vorig jaar jarenlang vrijwel ongewijzigd. De toestellen waren verkrijgbaar in zwart of zilver, hadden een ronde homeknop aan de voorzijde en relatief grote randen rondom het scherm.

De iPhone X maakte daar rigoureus een einde aan. Weg homeknop, weg bezels. In plaats daarvan kwam Apple met een toestel waarvan de voorzijde voornamelijk uit scherm bestond, met een inkeping aan de bovenzijde voor de selfiecamera en sensoren voor gezichtsherkenning.

Apple hield dit jaar vast aan die vormgeving voor de iPhone XS, iPhone XS Max en de iPhone XR. Het gevolg: elk toestel van voor die tijd ziet er automatisch wat gedateerd uit.

Oké, design is niet het belangrijkste criterium in de keuze voor een nieuwe telefoon, maar het voelt wél lekker om eens het nieuwste model in handen te hebben.


5. Nieuwe extraatjes

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

Een oudere iPhone kan veel van wat de nieuwe modellen kunnen dankzij iOS 12, Apple’s nieuwste besturingssysteem, geschikt voor iPhones vanaf de 5S.

Maar er zijn een aantal zaken die oude toestellen niet kunnen; dingen die wel handig zijn:

  • 3D-gezichtsherkenning – Apple’s software voor gezichtsherkenning waarmee je je toestel ontgrendelt. Komt met de iPhone X, iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR.
  • Draadloos opladen – Hiermee kun je je toestel opladen zonder stekker. Draadloos opladen kan met de iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X, iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR.
  • Meer opslagruimte – Mijn ervaring is dat ik meer dan eens een tekort had aan opslagruimte. Dat wordt gelukkig lastiger met de nieuwste modellen: de iPhone XS heeft bijvoorbeeld de optie om 512 GB aan opslag te nemen (al betaal je daar wel de hoofdprijs voor).

Als je dit alles niet belangrijk vindt, blijf dan vooral je oude model gebruiken. Punt is alleen dat na verloop van tijd Apple oudere modellen niet meer repareert. Sterker nog, als je een iPhone 4 of 5 bezit, dan is je toestel nu officieel dood.

LEES OOK: Vingerafdrukscanner onder het scherm: dit is mijn ervaring na 3 weken met de OnePlus 6T