AI-systeem ChatGPT wordt voorlopig verboden in Italië. Volgens de Italiaanse privacytoezichthouder Garante per la Protezione dei Dati Personali (GPDP) houdt OpenAI, het bedrijf achter het systeem, zich niet aan de regels voor vergaring van persoonsgegevens.

Ook zijn er geen systemen om de leeftijd van minderjarigen te controleren en legt het bedrijf niet goed uit aan gebruikers welke persoonlijke gegevens worden verzameld en wat er met die data gebeurt.

Volgens GPDP was er eerder deze maand ook een datalek bij ChatGPT. Daarbij zouden betalingsgegevens zijn gelekt en gegevens over gesprekken die gebruikers met het systeem hadden gevoerd. De ban is van kracht totdat ChatGPT aan de Europese privacywetgeving voldoet.

OpenAI dat geen kantoor heeft in de Europese Unie, heeft twintig dagen om met een te plan te komen hoe het ChatGPT in lijn gaat brengen met de Europese regels, meldt nieuwssite Politico. Anders riskeert het bedrijf een boete die kan oplopen tot 4 procent van zijn jaaromzet.

Op 30 maart riep de koepel van nationale Europese consumentenorganisaties BEUC al op tot onderzoek naar de impact van ChatGPT en soortgelijke bots op privacy en veiligheid. Aan de andere kant van de oceaan pleiten techprominenten als Elon Musk en tientallen AI-experts voor een update-pauze van ChatGPT. De komende zes maanden zou er volgens hen niets sterkers dan GPT-4 gelanceerd mogen worden.

Naar schatting maken maandelijks 100 miljoen mensen wereldwijd gebruik van ChatGPT. De software baarde wereldwijd opzien doordat het op basis van enkele eenvoudige aanwijzingen complete teksten kan maken die niet zijn te onderscheiden van teksten van mensen. Dat doet het programma onder andere door naar patronen te zoeken in gigantische hoeveelheden data.

LEES OOK: AI kan wereldwijd 300 miljoen banen beïnvloeden: administratieve en juridische functies lopen grootste risico om te worden vervangen